Hjem » Kolesterol og mat

Kolesterol og mat

Det er en sammenheng mellom kolesterolmengden i kosten og utvikling av hjerte- og karsykdommer og metabolsk syndrom (forandringer som høyt blodtrykk, høye insulinverdier, overvekt og høye kolesterolverdier). Denne sammenhengen har vært omdiskutert. Selv om denne sammenhengen er svakere enn tidligere antatt, er den fortsatt tilstede. Å redusere kolesterolinntaket via kosten reduserer risiko for koronar hjertesykdom, ifølge Helsemynighetene:

«Et kosthold med 25-35 energiprosent total fett, mindre enn 7 energiprosent mettet fett og transfett og mindre enn 200 milligram kolesterol, reduserer risiko for koronar hjertesykdom.»
«Et kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn reduserer risiko for metabolsk syndrom.»

Hvor kommer kolesterolet fra

Kolesterol finnes kun i matvarer fra dyreriket: Smør, ost og andre meieriprodukter, kjøtt, kylling og egg. Egg, smør, ost og kyllingkjøtt er de mest kolesterolrike matvarene.

Det finnes ikke noe kolesterol i matvarer fra planteriket.

Individuelle forskjeller i opptak av kolesterolet fra tarmen

Helsemyndighetenes nettside, Matportalen.no, om sammenhengen mellom kolesterolmengden i kostholdet og kolesterolverdier i blodet:

«Det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol fra kosten og nivået av kolesterol i blodet. Kolesterolnivået i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom. Derfor anbefaler en del helsemyndigheter begrensning i inntaket av kolesterol.»
«Kolesterol fra kosten utgjør en relativt liten del av den totale kolesterolmengden i kroppen, og bare en del av kolesterolet fra maten tas opp fra tarmen. Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterol blir tatt opp fra tarmen og hvordan kolesterol i maten påvirker kolesterolnivået i blodet.»

Kosthold påvirker kolesterolverdier i blodet

Mettet fett, transfett og kolesterol i kosten bidrar til økning av kolesterolverdier i blodet. Plantebasert kosthold (unntatt kilder til mettet fett som palmeolje og kokosfett) og umettet fett reduserer risiko for metabolsk syndrom (forandringer som høyt blodtrykk, høye insulinverdier, overvekt og høye kolesterolverdier). Helsemyndighetene sier følgende om plantebasert kosthold:

«Et kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn reduserer risiko for metabolsk syndrom.»

Mettet fett og transfett øket kolesterolnivået i blodet. Hjerteforeningen om mettet fett:

«Det mættede fedt i maden (fx fedtet i kød, smør, stegemargarine, pålæg, palmeolie og kokosfedt) øger mængden af kolesterol i blodet, mens det umættede fedt nedsætter det. Derfor er det godt at spise det sunde fedt – i begrænsede mængder.»

Egg kan øke kolesterolverdier

NRK og forkning.no  skriver bl.a. følgende om kolesterol:

«I både norske og europeiske kostråd anbefaler man å begrense egg hvis man er i faresonen for hjerte- og karsykdommer til mindre enn ett egg per døgn. På Lipidklinikken ved Rikshospitalet i Oslo, der Kjetil Retterstøl jobber, anbefaler de maksimalt to egg i uka til sine pasienter med høyt kolesterol.»
 
 

Ny forskning på egg og kolesterol viser at inntak av egg og av kolesterol med kosten øker risiko for flere sykdommer.

I en studie fra 2021 på 521120 deltakere i alderen 50–71 år, publisert i PLoS Med, var inntak av egg og kolesterol assosiert med høyere risiko for å dø for tidlig, spesielt av hjerte- og karsykdom og kreft. Den økte dødeligheten forbundet med eggforbruk ble i stor grad påvirket av kolesterolinntaket. Funnene tyder på at det å begrense kolesterolinntaket og erstatte hele egg med eggehviter, eggerstatninger eller andre alternative proteinkilder, var gunstig for å redusere risiko for hjerte- og karsykdom, kreft og for tidlig død.

Inntak av hvert ytterligere 300 mg kost-kolesterol per dag var assosiert med henholdsvis 19%, 16% og 24% høyere dødelighet av hjerte- og karsykdom og kreft. Det anslås at kolesterolinntaket bidro til 63,2%, 62,3% og 49,6% høyere dødelighet av henholdsvis alle årsaker, HKS- og kreftdødelighet forbundet med eggforbruk.

De som brukte eggehvite/eggerstatninger hadde lavere dødelighet totalt og dødelighet av hjerneslag, kreft, luftveissykdom og Alzheimers sykdom. Kilde: Zhuang P, Wu F, Mao L, et al. Egg and cholesterol consumption and mortality from cardiovascular and different causes in the United States: A population-based cohort study. PLoS Med. 2021;18:e1003508-e1003531. doi: 10.1371/journal.pmed.1003508. https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003508

Mindre mettet fett og kolesterolrike matvarer og mer fiber

LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, gir følgende kostholdsråd ved høyt kolesterol:

 • «Har du høyt kolesterol, anbefales du å følge rådene for hjertevennlig kost. Særlig viktig er det å redusere inntaket av mat med mye mettet fett og erstatte dette med noe umettet fett, samt med grønnsaker, frukt og grove kornprodukter.
 • I Norge er ost og fete kjøttprodukter den største kilden til mettet fett.
 • Det umettede omega-3 fettet fra fet fisk senker blodets evne til å levre seg og reduserer blodets innhold av triglycerider.
 • Kostfiber har en kolesterolsenkende effekt.»

Kostholdsråd fra Norsk elektronisk legehåndbok og Norsk helseinformatikk anbefaler å spise mindre kolesterolrike matvarer og mindre mettet fett:

«I følge Lipidklinikken ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet, kan de viktigste rådene oppsummeres slik:
 • Spis mindre fett, spesielt mindre mettet fett
 • Erstatt noe mettet fett med umettet fett
 • Spis mer fiberrike matvarer, grønnsaker og frukt daglig 
 • Spis mindre kolesterolrike matvarer.»

Les også:

Triglyserider, kosthold og matvarer

Mette Helvik Morken, klinisk ernæringsfysiolog og fagekspert i Diabeteslinjen  sier følgende om triglyserider:

«Triglyserider er en av flere fettforbindelser som finnes i blodet. For høye triglyseridverdier er satt i sammenheng med økt risiko for hjerte-karsykdommer. Triglyseridnivå høyere enn 2,3 mmol/l regnes som forhøyelse.»

Det er tre måter å redusere triglyseridnivået på: Slanking, kostholdsomlegging og medikamentell behandling. Les mer om triglyserider og kolesterol på Oslo Universitetssykehus sine nettsider

Mette Helvik Morken, klinisk ernæringsfysiolog og fagekspert i Diabeteslinjen skriver følgende om kostomlegging:

«Høye triglyseridverdier er vanskelig å behandle, og behandlingsmålene er uklare. Det er derimot kjent at sukkerrik, fet mat og drikke (spesielt kosthold med mye mettet fett), alkohol, overvekt og lite fysisk aktivitet, er negative faktorer i denne sammenheng.»

Generelle kostholdsanbefalinger ved høye triglyseridverdier:

 • Fet fisk 2 ganger i uken, mye grønnsaker, lite fett i matlagingen, lite sukker, lite alkohol.
 • Kalorirestriksjon ved overvekt.

Les mer om kolesterol, mat og helse

Les også om mat, kosthold og helse

Kilder:
 1. http://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Spis-variert.aspx
 2. http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/egg/#tabs-1-2-anchor
 3. http://www.hjerteforeningen.dk/index.php?pageid=3044
 4. http://www.forskning.no/artikler/2012/august/330250
 5. http://www.lhl.no/hjerteloftet/sunn-livsstil/kosthold/kosthold-ved-hoyt-kolesterol/
 6. http://nhi.no/livsstil/kosthold/overvekt/kostrad-ved-forhoyet-kolesterolniva-1540.html?page=3
 7. http://www.diabetes.no/Triglyserider.b7C_wljS3e.ips
 8. http://www.oslo-universitetssykehus.no/pasient/behandlinger/Sider/hypertriglyseridemi.aspx

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

Stikkord

WHO
%d bloggere liker dette: