Hjem » Diabetes type 2 og mat

Diabetes type 2 og mat

På denne siden finner du informasjon om diett, mat og kosthold ved diabetes type 2:

 1. Hovedprinsipper
 2. Bønner, linser, erter og grønnsaker
 3. Inntak av mettet fett, transfett og kolesterol
 4. Mykt vegetabilsk fett og fisk fremfor animalsk mettet fett
 5. Middelhavskost
 6. Vektreduksjon og sunt kosthold
 7. Energirike matvarer
Kosthold, fysisk aktivitet og overvekt spiller en stor rolle i utvikling av diabetes type 2. 90 % av dem som utvikler diabetes type 2 er overvektige. Inntak av energirike matvarer fører til overvekt. Diabetes medfører også en betydelig økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom.

Det er overbevisende årsakssammenheng mellom fettreduksjon og energireduksjon i kosten og utvikling av diabetes type to, samt mellom tilstrekkelig inntak av fiber og diabetes type 2. Statens ernæringsråd skriver følgende (side 272 i Kostrådene) om sammenheng mellom diabetes to og næringsstoffer:

«Et kosthold med <30 E% fett, mettet fett <10 E% og fiber >15 gram per 4,2 MJ (1000 kcal) reduserer risiko for type 2-diabetes. Dette er basert på en systematisk kunnskapsoppsummering fra European Association for the Study of Diabetes.»

Det er også en sannsynlig årsakssammenheng mellom inntak av energitette matvarer og hurtigmat (som ofte er rik på transfett) og utvikling av metabolsk syndrom (side 280 i Kostrådene).

Diett ved diabetes type 2-dietter, hovedprinsipper

Kalorirestriksjon er viktig for å forebygger diabetes type 2. Fet fisk som f.eks. sild og makrell, samt rapsolje, olivenolje, nøtter og avocado er kilder til umettet fett som er gunstig for hjertet. Mettet fett fra fete meieriprodukter, kjøtt og kjøttprodukter bør delvis erstattes med ovennevnte.

Norsk helseinformatikk om energirikt kosthold diabetes type 2:

«Overvekt på grunn av høyt inntak av kaloririk og fet mat kombinert med lav fysisk aktivitet, er den klart viktigste årsak til type 2-diabetes.»

Dette sier svenske helsemyndigheter om sunn mat og kosthold ved diabetes i brosjyren Kost vid diabetes – en vägledning till hälso- och sjukvården:

«Koster som visat sig vara bra vid diabetes har flera gemensamma nämnare. Några sådana är frukt och grönt, fullkorn, bönor, ärtor, linser och fisk. Att öka inslaget av sådana livsmedel på bekostnad av mindre bra alternativ kan vara en fullt tillräcklig kostförändring.
Ett första steg i kostrådgivningen är att tillsammans med patienten se över matvanorna och byta ut enskilda livsmedel till mer gynnsamma alternativ, till exempel att öka andelen omättat fett och kolhydratrika livsmedel med lågt GI (på bekostnad av mättat fett och livsmedel rika på snabba kolhydrater).»

Bønner, linser, erter og grønnsaker – en sentral plass i kostholdet ved diabetes 2

Fiberrike og proteinrike matvarer som belgvekster bør ha en sentral plass i kosten ved diabetes, og ikke «lavkarboprodukter» som smør, egg og fete kjøttprodukter.  Helsedirektoratet skriver følgende om hva som er et sunt kosthold ved diabetes type 2:

 • «Grønnsaker og belgvekster (erter, bønner, linser) bør ha en sentral plass i kosten.
 • Umettet fett som oljer, myke/flytende margariner og usaltede nøtter bør fortrinnsvis brukes.
 • Ønsker man å leve på en streng lavkarbohydratkost over lang tid (mer enn ett år), bør kosten vurderes av en ernæringskyndig person, for å sikre at den har en tilfredsstillende sammensetning. «

Inntak av mat rik på mettet fett, transfett og kolesterol bør begrenses

Det er viktig å redusere inntaket av mettet fett, transfett og kolesterol, fordi disse stoffene fører til økning av kolesterolet i blodet og øker risikoen for hjerte- og karsykdommer som åreforkalkning og hjerteinfarkt. Pasienter med diabetes er spesielt utsatt for utvikling av hjerte- og karsykdommer. Kosthold med begrenset mengde mettet fett, transfett og kolesterol er viktig ved diabetes type 2, skriver Emedicine.medscape.com:

«Reduction in fat (saturated fats, trans -fats, cholesterol) intake in diabetic patients is aimed at decreasing cardiovascular disease risk by reducing plasma cholesterol and low-density lipoprotein (LDL) cholesterol levels.»

Mykt vegetabilsk fett og fisk er anbefalt fremfor animalsk mettet fett

Diabetikere har økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom. Det er viktig å velge hjertevennlig fett uavhengig av om man velger lavfettdiett eller lavkarbodiett. Rapsolje, olivenolje, myke margariner, avokado og nøtter er gode kilder til hjertevennlig fett.

Vibeke Landaas, Klinisk ernæringsfysiolog, utarbeidet i samarbeid med Apotek 1 følgende råd :

«Diabetikere har betydelig økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom. I tillegg til å unngå overvekt bør man derfor velge matvarer som inneholder kolesterolvennlige fettsyrer. Oljer, myke margariner, majones, avocado og nøtter gir alle hjertevennlige fettsyrer. Animalsk fett fra fete meieriprodukter eller oppblandede kjøttprodukter har motsatt effekt. I tillegg anbefales inntak av fet fisk et par dager i uka og tran de øvrige dagene.»

Middelhavskost: Fisk istedenfor kjøtt, samt mye bønner, linser, erter og olivenolje

Diabetesforbundet skriver at middelhavskostold har vist seg til å være spesielt gunstig ved diabetes. Middelhavskostholdet bidrar til å forebygge hjerte- og karsykdommer.

«Bønner, erter og linser er en viktig ingrediens i kostholdet ved Middelhavet.»
«Middelhavsregionen har tradisjonelt budt på matvarer som gir redusert risiko for både kreft og hjerte-karsykdommer. Middelhavskostholdet varierer fra region til region, men det karakteristiske er olivenolje, lite kjøtt, mye plantebasert mat, samt litt vin.»

En middelhavsliknende diett der mindre enn halvparten av energiinntaket kom fra karbohydrater, kan være gunstig ved diabetes type 2.

Kjøtt bør erstattes med fisk. Fisk, særlig fete fiskeslag som sardiner og sild fra Middelhavet, inneholder de hjertevennlige omega-3 fettsyrene. Makrell og sardiner fra Nordishavet er et ypperlig alternativ til sardiner og sild fra middelhavet. Les mer på Diabetesforbundet sine nettsider

Hva er en middelhavsdiett?

Statens ernæringsråd definerer middelhavskosthold som følgende:

 • «Rikt på plantebaserte matvarer med mye frisk frukt, nøtter, grønnsaker, poteter, belgvekster og fullkornsprodukter/brød. Olivenolje er hovedkilde for spisefett. Moderat til mye inntak av fisk og fjærkre, moderate mengder ost og yoghurt, moderate mengder vin, moderate mengder egg og små mengder rødt kjøtt og kjøttprodukter.»
 • «Totalt utgjør fett 25-35 % og mettet fett mindre enn 8 % av energien i kostholdet. Kostholdet er rikt på enumettet fett, fiber, vitaminer, mineraler og fytokjemikalier.»

Vektreduksjon og sunt kosthold ved diabetes type 2

Vektreduksjon er viktig både for forebygging av diabetes type 2 og ved behandling av diabetes type 2. Vektreduksjon er også viktig for å forebygge komplikasjoner ved diabetes type 2.

Høy BMI og overvekt er viktige risikofaktorer for å utvikle diabetes type 2. Rundt 90% av pasientene som utvikler diabetes type 2, diabetes mellitus, er overvektige. Vekt som er større enn 120% av ønskelig kroppsvekt er nok til å være risikofaktor for utvikling av diabetes type 2.

Energirike matvarer bør begrenses

Energirike matvarer er i seg selv en risikofaktor for diabetes type 2, uavhengig av overvekt, skriver emedicine.medscape.com:

«About 90% of patients who develop type 2 diabetes mellitus are obese. However, a large, population-based, prospective study has shown that an energy-dense diet may be a risk factor for the development of diabetes that is independent of baseline obesity. «

Les mer om diabetes type 2, sunn mat, kosthold og ernæring:

Les mer om kosthold, ernæring og livstilssykdommer:

Lenker:
 1. http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf#page=275
 2. http://nhi.no/seminarer/type-2-diabetes/pasientinformasjoner/type-2-diabetes-oversikt-1153.html
 3. http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18471/2011-11-7.pdf
 4. http://helsenorge.no/Sykdomogbehandling/Sider/diabeteskosthold/Vekt.aspx
 5. http://emedicine.medscape.com/article/2049455-overview
 6. http://www.apotek1.no/kost-og-ernaering/kostraad/kostraad-for-diabetikere
 7. http://www.diabetes.no/Fakta+om+diabetes+og+middelhavskost.9UFRvK43.ips
 8. http://emedicine.medscape.com/article/117853-overview#aw2aab6b2b4

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net