Kosthold ved hjerte- og karsykdom, samt kosthold for å forebygge hjerte- og karsykdom bør være hovedsakelig plantebasert, med mye kostfiber, lite prosessert mat, lite salt, lite mettet fett og kolesterol. Middelhavskosthold er bredt anbefalt ved hjerte- og karsykdom, inneholder betydelig mindre kjøtt og meieriprodukter enn et typisk norsk kosthold.
Det er en bred enighet blant leger, ernæringsfysiologer og pasientorganisasjoner om hva som er et anbefalt kosthold med tanke på både primær og sekundær forebygging av hjerte- og karsykdommer. For å forebygge utvikling eller videreutvikling av hjerte- og karsykdommer anbefales det et kosthold som er hovedsakelig plantebasert, med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, en del fisk og nøtter og med begrensede mengder mettet fett, bearbeidet kjøtt, kolesterolrike produkter, salt og sukker.
Kostråd fra Helsedirektoratet og pasientforeningen LHL
Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom (Helsedirektoratet) anbefaler følgende kostholdsendringer i kapittel 4, Kartlegging av levevaner og råd om livsstilstiltak som forebygging av hjerte- og karsykdom:
«Økt andel plantebaserte matvarer som inneholder umettet fett, inkludert planteoljer som olivenolje og rapsolje og nøtter, med reduksjon i matvarer med mettet fett fra kjøttvarer.
Økt andel grønnsaker, salat, belgfrukter og frukt, samt grove kornprodukter, med reduksjon i finere kornprodukter som bakevarer av hvitt mel og søte frokostblandinger.»
«Et vegetarbasert kosthold kan være gunstig i forhold til hjerte- og karrisiko.»
Landsforening for hjerte- og lungesyke (LHL) anbefaler følgende kosthold mot hjerte- og karsykdommer:
«For å forebygge ny eller videre utvikling av hjertesykdom, vil et kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker være gunstig.»
Les mer om hjertevennlig kosthold på LHL sine nettsider
Kostholdsråd fra Harvard University, TH. Chan School of Public Health gir følgende kostråd – les mer her
AHA (USAs pasientforening) anbefaler mer grønnsaker, frukt, belgvekster og fullkorn mot hjerte- og karsykdommer
American Heart Association anbefaler å erstatte en del kjøttprodukter med bønner og tofu. AHA anbefaler ellers et kosthold som er rik på grønnsaker, fullkorn, belgvekster og frukt, samt fisk to ganger per uke. AHA definerer riktig kosthold og sunn diett som forebygger utvikling av hjerte- og karsykdommer slik:
«Eat an overall healthy dietary pattern that emphasizes:
- a variety of fruits and vegetables
- whole grains
- low-fat dairy products
- skinless poultry and fish
- nuts and legumes
- non-tropical vegetable oils
Limit saturated fat, trans fat, sodium, red meat, sweets and sugar-sweetened beverages. If you choose to eat red meat, compare labels and select the leanest cuts available.
One of the diets that fits this pattern is the DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) eating plan. Most healthy eating patterns can be adapted based on calorie requirements and personal and cultural food preferences.»
Helsedirektoratets kostholdsråd 2011 støtter kunnskapsoppsummering til American Dietetic Association og anbefaler å spise mer grønnsaker, fullkorn, belgvekster og andre fiberrike matvarer, fet fisk og mindre mettet fett og energitette produkter ved hjertesykdom (se også side 70 i Kostrådene fra 2011).
Følgende finnes det en overbevisende årsakssammenheng for:
- Et kosthold med 25-35 energiprosent total fett, mindre enn 7 energiprosent mettet fett og transfett og mindre enn 200 milligram kolesterol, reduserer risiko for koronar hjertesykdom.
- Et kosthold rikt på kostfiber (mer enn 25 gram per dag) reduserer risiko for koronar hjertesykdom, hjerte- og karsykdommer.
- Vegetarkosthold reduserer risiko for død av iskemisk hjertesykdom.
- Et kosthold rikt på frukt, bær og grønnsaker, fullkorn og fiberrike matvarer, fisk minst to ganger per uke (spesielt fet fisk), inntak av natrium mindre enn 2,3 gram per dag, og transfettsyrer mindre enn 1 energiprosent reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer (kvinner).
Følgende er det en sannsynlig årsakssammenheng mellom:
- Et kosthold rikt på kostfiber (mer enn 25 gram per dag) reduserer risiko for koronar hjertesykdom, hjerte- og karsykdommer.
- Regelmessig inntak av 2 porsjoner fet fisk per uke (ca. 200 gram/uke) reduserer risiko for død av hjertesykdom
- Nøtter (140 g/uke) og koronar hjertesykdom.
Det er også funnet en samenheng mellom utskifting av mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer og redusert risiko for koronar hjertesykdom.
Mindre kolesterol, mettet fett, sukker og transfett og mer fiber ved hjertesykdom
Flere instanser anbefaler reduksjon av mengde mettet fett, kolesterolrike matvarer og økning av inntaket av fisk og fiberrike matvarer med høyt innhold av kostfiber og sakte karbohydrater som fullkornsprodukter, grønnsaker og belgvekster. Kostfiber spiller også en rolle i forebygging av kreft, spesielt tykktarmskreft.
“I henhold til Retningslinjer for kostholdet i helseinstitusjoner anbefales pasienter med etablert koronar hjertesykdom å følge prinsippene for kost ved høyt kolesterolinnhold i blodet. Hovedprinsippene i denne kosten kan beskrives slik (3):– Redusere inntaket av fett, særlig mettet fett– Erstatte noe mettet fett med umettet fett– Spise mindre kolesterolrike matvarer– Spise mer kostfiberrike matvarer– Bruke minst mulig sukker og alkohol ved høye triglyserider og overvekt”
Fiber reduserer kolesterol og gir metthetsfølelse
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) sier følgende om hvorfor kostfiber er viktig ved hjerte- og karsykdommer:
“Helsedirektoratet anbefaler et inntak på 25-30 gram fiber daglig for voksne. Fiber er gunstig for å regulerer fordøyelsen, stabilisere blodsukker og kolesterol og gi metthetsfølelse etter måltidet. Det gir også lite kalorier.”“Velger vi først og fremst de fiberrike matvarene får vi mye mer vitaminer, mineraler og fiber. Fiber er med på å gi en raskere og mer varig metthet slik at det er lettere å begrense mengden mat i måltidet. De gir også et mer stabilt blodsukker.”
Kostfiber har også en kolesterolsenkende effekt, skriver LHL.
Les om transfett i norske matvarer som kjøtt, ost og smør:
Øker et kosthold rikt på mettet fett risiko for hjerte- og karsykdom?
Det som kan påvirke risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdom er hva det mettede fettet erstattes med. Velger man fisk, nøtter og planteoljer, reduseres risikoen. Velger man raske karbohydrater, øker risikoen. Les mer om mettet fett og utvikling av åreforkalkninger og hjerte- og karsykdommer.
«På oppdrag fra EU-kommisjonen har ”The Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies”,European Food Safety Authority” utarbeidet nye næringsstoffanbefalinger for fett. EFSA anbefaler følgende- 20-35 % av energien i kostholdet bør komme fra fett
- Inntaket av mettede fettsyrer og transfettsyrer skal være så lavt som mulig uten at dette ødelegger den næringsmessige kvaliteten av kostholdet»
Ernæringsrådets kostråd (side 102) skriver følgende om mettet fett i kostholdet, karbohydrater og risiko for hjerte- og karsykdommer:
“Det er usikkert om man ved å bytte ut mettede fettsyrer i kosten mot lett absorberbare karbohydrater vil få noen gunstig effekt på plasmalipider eller risiko for hjerte- og karsykdommer (29). Det er derfor viktig at begrensning av mettede fettsyrer gjøres ved å øke inntaket av flerumettede fettsyrer, fullkornsprodukter, frukt og grønnsaker.”
Les mer om hjerte- og karsykdommer, sunn mat, kosthold og ernæring:
- Hjerte- og karsykdommer: Årsaker og forebygging
- Riktig kosthold ved hjerte- og karsykdommer
- Vegetarmat sunt for hjertet
Les mer om kosthold, ernæring og livstilssykdommer:
Kilder:- Hjertevennlig kosthold | LHL
- http://www.emedicinehealth.com/american_heart_association_healthy_diet_guidelines-health/article_em.htm
- http://www.emedicinehealth.com/script/main/art.asp?articlekey=134123&ref=136972
- http://www.matportalen.no/merking/tema/nokkelhullet/spis_variert
- http://tidsskriftet.no/article/302070/
- http://www.lhl.no/hjerteloftet/sunn-livsstil/kosthold/anbefalinger—hjertevennlig-kosthold/
- http://www.lhl.no/hjerteloftet/sunn-livsstil/kosthold/kosthold-ved-hoyt-kolesterol/
- http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf side 70, 27 og 28