Hjem » Hjerte og mat

Hjerte og mat

Kosthold spiller en spesielt viktig rolle i forebygging av hjerte- og karsykdommer. Høyt kolesterol, høyt blodtrykk, blodets evne til å danne blodpropper og fedme er viktige risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Mat og kosthold kan påvirke disse risikofaktorene. Et kosthold som er gunstig for hjertet og blodårene er rikt på plantekost i lite bearbeidet form: fullkorn, bønner, erter, linser, grønnsaker, frukt, rapsolje, nøtter og frø, og gjerne fet fisk som sild og makrell. Salt, sukker, fete meieriprodukter og bearbeidet kjøtt bør man spise mindre av.

Hvorfor er et mer plantebasert kosthold bra for hjertet?

Det er flere aspekter ved plantebasert kosthold som er gunstige for hjertet:

 1. Mye fiber,
 2. lav energitetthet,
 3. flere hundre helsefremmende plantestoffer,
 4. fravær av kostkolesterol,
 5. samt forsvinnende små mengder mettet fett, er noen av de kjente faktorene.

Hva er hjerte- og karsykdommer?

Hjerteinfarkt, hjertekrampe, åreforkalkninger og åreinnsnevringer i ulike kroppsorganer, høyt blodtrykk og hjerneslag er de vanligste hjerte- og karsykdommene i den vestlige verden. Høyt blodtrykk har egne risikofaktorer og mekanismer, mens alle de andre ovennevnte sykdommene skyldes skader/forandringer i blodårene. Det er flere ulike mekanismer som må til for at åreskadene oppstår. Betennelse og høyt kolesterol er de viktigste. Høyt blodsukker spiller også en rolle.

Ifølge helsemyndighetene er hjerte- og karsykdommer den sykdomsgruppen som forårsaker flest for tidlige dødsfall, samtidig som de ofte innebærer langvarige helseproblemer og funksjonsnedsettelser.

Alle de anerkjente hjertevennlige kostholdsvariantene er hovedsakelig plantebaserte kosthold, uten eller med lite matvarer fra dyreriket. Vegetarkost og middelhavskostholdet er de mest kjente.

Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom

er publisert august 2017. Det er en kapittel om kostholdets rolle i sekundær forebygging av hjerte- og karsykdom. Det finnes et godt kunnskapsgrunnlaget for å anbefale å erstatte en del av kjøttet i kosten med belgvekster og annen plantekost. Dette fikk vi delvis gjennomslag for. Nå fremmes det vegetarisk kosthold som gunstig med tanke på risiko for hjerte- og karsykdom:

«Et vegetarbasert kosthold kan være gunstig i forhold til hjerte- og karrisiko.»

I Begrunnelsen skriver retningslinjen:

«Også et rent vegetarkosthold synes gunstig for å forebygge hjerte- og karsykdom (Dinu M m.fl. 2016).»

Lenke til nasjonal faglig retningslinje er her

En gjennomgang av over 150 studier konkluderer med sterke vitenskapelige bevis for at plantebasert kosthold er gunstig for hjertet

De som har et vegetarisk og spesielt vegansk kosthold, har redusert risiko for hjerte- og karsykdom, ifølge en gjennomgang av litteratur publisert i tidsskriftet Progress in Cardiovasular Diseases. Det er flere aspekter ved plantebasert kosthold som er gunstige for hjertet:

 1. Mye fiber,
 2. lav energitetthet,
 3. flere hundre helsefremmende plantestoffer,
 4. fravær av kostkolesterol,
 5. samt forsvinnende små mengder mettet fett, er noen av de kjente faktorene.

Forskerne gikk gjennom de fleste kliniske studier og observasjonsstudier, totalt 151 studier, som evaluerte plantebasert kosthold og hjerte- og karsykdom. Det var sterke og overbevisende vitenskapelige bevis på at vegetarisk og vegansk kost kan forhindre utvikling av åreforkalkninger, såkalt aterosklerose, samt få blodåreforandringene til å gå tilbake.

I tillegg kan plantebasert kosthold redusere følgende risikomarkører for hjertesykdom: blodtrykk, blodfett (kolesterol) og vekt. Totalt så man 40 % redusert risiko for hjertesykdom blant de som hadde vegetarisk og vegansk kosthold.

Konklusjonen lyder:

«In conclusion, strong and consistent evidence from multiple clinical trials and observational studies supports beneficial effects of vegetarian dietary patterns for CVD. Well planned vegetarian diets provide benefits in preventing and reversing atherosclerosis and in decreasing CVD risk factors.

Limited evidence suggests that the CV benefits seem to be greater with vegan than lacto-ovo-vegetarian diets.

The use of vegetarian dietary patterns as a means of prevention, reversal and treatment of CVD should be promoted through dietary guidelines and recommendations.»

Forskerne bak studien konkluderer dermed med at godt planlagte, balanserte plantebaserte kosthold gir fordeler både når det gjelder forebygging og behandling av åreforkalkninger, samt når det gjelder reduksjon av risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, og bør fremmes gjennom retningslinjer og anbefalinger. Lenke til studien er her  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033062018300872

Kahleova H, Levin S, Barnard ND. Vegetarian dietary patterns and cardiovascular disease. Prog Cardiovasc Dis. Published online May 29, 2018.

Her kan du lese om:

Hva er et riktig kosthold ved hjerte- og karsykdommer?

Fiberrike matvare som bønner, erter, linser, fullkornsprodukter, bær, grønnsaker og fet fisk er viktig i forebygging av hjerte- og karsykdommer. Helsedirektoratet og Ernæringsrådet skriver følgende om kostholdets rolle ved hjerte- og karsykdommer:
 • «Et kosthold med 25-35 energiprosent total fett, mindre enn 7 energiprosent mettet fett og transfett og mindre enn 200 milligram kolesterol, reduserer risiko for koronar hjertesykdom.
 • Et kosthold rikt på kostfiber (mer enn 25 gram per dag) reduserer risiko for koronar hjertesykdom, hjerte- og karsykdommer.
 • Vegetarkosthold reduserer risiko for død av iskemisk hjertesykdom.
 • Et kosthold rikt på frukt, bær og grønnsaker, fullkorn og fiberrike matvarer, fisk minst to ganger per uke (spesielt fet fisk), inntak av natrium mindre enn 2,3 gram per dag, og transfettsyrer mindre enn 1 energiprosent reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer (kvinner).
 • Et kosthold rikt på frukt, grønnsaker og magre meieriprodukter og lite natrium og mettet fett reduserer risiko for høyt blodtrykk.
 • Et kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn reduserer risiko for metabolsk syndrom.
 • Utskifting av mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer vil redusere risiko for koronar hjertesykdom.»

Les mer om sunt kosthold på Helsedirektoratets nettsider, helsenorge.no

Sunne og usunne matvarer ved hjerte- og karsykdommer

WebMD lister 25 sunne matvarer som forebygger hjerte- og karsykdommer: Laks, linfrø, havre, bønner, mandler, valnøtter, tofu, soyamelk, brunris, blåbær, gulrøtter, spinat o.a. Disse matvarer er hovedsakelig plantebaserte, og inneholder mye fiber, antioksidanter og umettet fett, lite mettet fett og er nesten frie for kolesterol og transfett.

Hvilke matvarer bør begrenses ved hjerte- og karsykdom?

Hjerte- og karsykdommer og ulike typer fett

Statens ernæringsråd støtter EFSA, European Food Safety Authority, i følgende om anbefalt fettinntak:

«På oppdrag fra EU-kommisjonen har ”The Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies”,European Food Safety Authority” utarbeidet nye næringsstoffanbefalinger for fett (40). EFSAanbefaler at:
 • 20-35 % av energien i kostholdet bør komme fra fettinntaket av mettede fettsyrer og transfettsyrer skal være så lavt som mulig uten at dette ødelegger den næringsmessige kvaliteten av kostholdet
 • det ikke bør settes anbefalinger for cisenumettede fettsyrer, totalt inntak av cisflerumettede fettsyrer, omega-3/omega-6 ratio, konjugert linolensyre eller kolesterol
 • et adekvat inntak (AI = Adequate Intake) av linolsyre (omega-6) bør være 4 E%, og at det ikke bør settes anbefalinger for arakidonsyre (omega-6).»

Les mer om hjerte- og karsykdommer:

Les mer om kosthold, ernæring og livstilssykdommer:

Kolesterol, transfett, mettet fett og sukker ved hjertesykdom

TRANSFETT ØKER RISIKO FOR HJERTE- OG KARSYKDOMMER (PHOTO CREDIT: CARBON ARC)

Kolesterolrike matvarer

Det er sannsynlig at kolesterol i kosten øker risiko for hjerte- og karsykdommer. Kolesterolrike matvarer er egg, lever, smør, ost og kyllingkjøtt. Helsemyndighetene sier at inntaket av egg ikke bør øke. 

Matportalen sier følgende:

«Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.»

«Det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol fra kosten og nivået av kolesterol i blodet. Kolesterolnivået i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom. Derfor anbefaler en del helsemyndigheter begrensning i inntaket av kolesterol.»

Transfett og mettet fett

Det er overbevisende årsakssammengeng mellom transfettsyrer og hjerte- og karsykdommer. Mettet fett er i seg selv ikke «farlig». Det kommer an på hva man erstatter mettet fett med.

Textbook of Cardiovascular Medicine, 2012, (side 999 -1000), skriver at en ny kohortstudie viste at:

 • Inntak av mettede fettsyrer var forbundet med signifikant lavere risiko for hjerte- og karsykdommer sammenlignet med høytraffinerte karbohydrater (karbohydrater med høy glykemisk indeks),
 • samme risiko sammenlignet med middels-GI (glykemisk indeks) karbohydrater og
 • en trend mot høyere risiko sammenlignet med lav-GI (glykemisk indeks) karbohydrater.

Sukker, smør og animalsk fett

Ernæringsrådets kostråd nummer åtte og ti  oppfordrer til begrensning av bruken av sukker, smør og animalsk fett:«Begrens bruken av meierismør og smørblandet margarin fordi de har et høyt innhold av mettede fettsyrer og et lavt innhold av flerumettede fettsyrer. Meierismør og animalsk fett inneholder dessuten transfettsyrer og kolesterol.Forbruket av matvarer med høyt energiinnhold bør begrenses. Matoljer og myk og flytende margarin har et høyt energiinnhold, men bidrar også med flerumettede fettsyrer og fettløselige vitaminer og bør derfor inngå i kostholdet.»«Inntak av drikke med tilsatt sukker, som brus og saft, bør begrenses (se råd nr. 2 og 10)»

Bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt og hjerte- og karsykdommer

Retningslinjer for kostholdet i helseinstitusjoner:

 • Redusere inntaket av fett, særlig mettet fett
 • Erstatte noe mettet fett med umettet fett
 • Spise mindre kolesterolrike matvarer
 • Spise mer kostfiberrike matvarer
 • Bruke minst mulig sukker og alkohol ved høye triglyserider og overvekt.

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

Stikkord

%d bloggere liker dette: