Hjem » Hjerte og mat

Hjerte og mat

Kosthold spiller en spesielt viktig rolle i forebygging av hjerte- og karsykdommer. Høyt kolesterol, høyt blodtrykk, blodets evne til å danne blodpropper og fedme er viktige risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Mat og kosthold kan påvirke disse risikofaktorene.

Mat som er gunstig for hjertet og blodårene er

 • rikt på plantekost i lite bearbeidet form: fullkorn, bønner, erter, linser, grønnsaker, frukt, rapsolje, nøtter og frø, og
 • gjerne fet fisk som sild og makrell.
 • Salt, sukker, fete meieriprodukter og bearbeidet kjøtt bør man spise mindre av.

Hvorfor er mer planter bra for hjertet?

Det er flere aspekter ved plantebasert kosthold som er gunstige for hjertet:

 1. Mye fiber,
 2. lav energitetthet,
 3. flere hundre helsefremmende plantestoffer,
 4. fravær av kostkolesterol,
 5. samt forsvinnende små mengder mettet fett, er noen av de kjente faktorene.

Hva er hjerte- og karsykdommer?

Hjerteinfarkt, hjertekrampe, åreforkalkninger og åreinnsnevringer i ulike kroppsorganer, høyt blodtrykk og hjerneslag er de vanligste hjerte- og karsykdommene i den vestlige verden. Høyt blodtrykk har egne risikofaktorer og mekanismer, mens alle de andre ovennevnte sykdommene skyldes skader/forandringer i blodårene. Det er flere ulike mekanismer som må til for at åreskadene oppstår. Betennelse og høyt kolesterol er de viktigste. Høyt blodsukker spiller også en rolle.

Ifølge helsemyndighetene er hjerte- og karsykdommer den sykdomsgruppen som forårsaker flest for tidlige dødsfall, samtidig som de ofte innebærer langvarige helseproblemer og funksjonsnedsettelser.

Alle de anerkjente hjertevennlige kostholdsvariantene er hovedsakelig plantebaserte, uten eller med lite matvarer fra dyreriket. Vegetarkost og middelhavskostholdet er de mest kjente.

Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom

er publisert august 2017. Det er en kapittel om kostholdets rolle i sekundær forebygging av hjerte- og karsykdom. Det finnes et godt kunnskapsgrunnlaget for å anbefale å erstatte en del av kjøttet i kosten med belgvekster og annen plantekost. Dette fikk vi delvis gjennomslag for. Nå fremmes det vegetarisk kosthold som gunstig med tanke på risiko for hjerte- og karsykdom:

«Et vegetarbasert kosthold kan være gunstig i forhold til hjerte- og karrisiko.»

I Begrunnelsen skriver retningslinjen:

«Også et rent vegetarkosthold synes gunstig for å forebygge hjerte- og karsykdom (Dinu M m.fl. 2016).»

Lenke til nasjonal faglig retningslinje er her

Over 150 studier: sterke vitenskapelige bevis for at mye plantekost og lite kjøtt er gunstig

De som har et vegetarisk og spesielt vegansk kosthold, har redusert risiko for hjerte- og karsykdom, ifølge en gjennomgang av litteratur publisert i tidsskriftet Progress in Cardiovasular Diseases. Det er flere aspekter ved plantebasert kosthold som er gunstige for hjertet:

 1. Mye fiber,
 2. lav energitetthet,
 3. flere hundre helsefremmende plantestoffer,
 4. fravær av kostkolesterol,
 5. samt forsvinnende små mengder mettet fett, er noen av de kjente faktorene.

Forskerne gikk gjennom de fleste kliniske studier og observasjonsstudier, totalt 151 studier, som evaluerte plantebasert kosthold og hjerte- og karsykdom. Det var sterke og overbevisende vitenskapelige bevis på at vegetarisk og vegansk kost kan forhindre utvikling av åreforkalkninger, såkalt aterosklerose, samt få blodåreforandringene til å gå tilbake.

I tillegg kan plantebasert kosthold redusere følgende risikomarkører for hjertesykdom: blodtrykk, blodfett (kolesterol) og vekt. Totalt så man 40 % redusert risiko for hjertesykdom blant de som hadde vegetarisk og vegansk kosthold.

Konklusjonen lyder:

«In conclusion, strong and consistent evidence from multiple clinical trials and observational studies supports beneficial effects of vegetarian dietary patterns for CVD. Well planned vegetarian diets provide benefits in preventing and reversing atherosclerosis and in decreasing CVD risk factors.

Limited evidence suggests that the CV benefits seem to be greater with vegan than lacto-ovo-vegetarian diets.

The use of vegetarian dietary patterns as a means of prevention, reversal and treatment of CVD should be promoted through dietary guidelines and recommendations.»

Lenke til studien er her  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033062018300872

Kahleova H, Levin S, Barnard ND. Vegetarian dietary patterns and cardiovascular disease. Prog Cardiovasc Dis. Published online May 29, 2018.

Her kan du lese om:

Hva er et riktig kosthold ved hjerte- og karsykdommer?

Fiberrike matvare som bønner, erter, linser, fullkornsprodukter, bær, grønnsaker og fet fisk er viktig i forebygging av hjerte- og karsykdommer.

Les også: Transfett i norske matvarer: Smør, ost og kjøttprodukter

Mettet fett og risiko for hjerte- og karsykdom, Kolesterolrike matvarer og risiko for hjerte- og karsykdom, Vegetarisk kosthold og hjerte- og karsykdommer, Omega-3-fettsyrer mot hjerte- og karsykdom?

Reklame

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

Stikkord

%d bloggere liker dette: