Hjem » Hjerte og mat

Hjerte og mat

Kosthold spiller en spesielt viktig rolle i forebygging av hjerte- og karsykdommer. Høyt kolesterol, høyt blodtrykk, blodets evne til å danne blodpropper og fedme er viktige risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Mat og kosthold kan påvirke disse risikfaktorene.

Hva er hjerte- og karsykdommer? Hjerteinfarkt, hjertekrampe, åreforkalkninger og åreinnsnevringer i ulike kroppsorganer, høyt blodtrykk og hjerneslag er de vanligste hjerte- og karsykdommene i den vestlige verden.

Ifølge helsemyndighetene er hjerte- og karsykdommer den sykdomsgruppen som forårsaker flest for tidlige dødsfall, samtidig som de ofte innebærer langvarige helseproblemer og funksjonsnedsettelser.

Her kan du lese om:

Hva er et riktig kosthold ved hjerte- og karsykdommer?

Fiberrike matvare som bønner, erter, linser, fullkornsprodukter, bær, grønnsaker og fet fisk er viktig i forebygging av hjerte- og karsykdommer. Helsedirektoratet og Ernæringsrådet skriver følgende om kostholdets rolle ved hjerte- og karsykdommer:
  • «Et kosthold med 25-35 energiprosent total fett, mindre enn 7 energiprosent mettet fett og transfett og mindre enn 200 milligram kolesterol, reduserer risiko for koronar hjertesykdom.
  • Et kosthold rikt på kostfiber (mer enn 25 gram per dag) reduserer risiko for koronar hjertesykdom, hjerte- og karsykdommer.
  • Vegetarkosthold reduserer risiko for død av iskemisk hjertesykdom.
  • Et kosthold rikt på frukt, bær og grønnsaker, fullkorn og fiberrike matvarer, fisk minst to ganger per uke (spesielt fet fisk), inntak av natrium mindre enn 2,3 gram per dag, og transfettsyrer mindre enn 1 energiprosent reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer (kvinner).
  • Et kosthold rikt på frukt, grønnsaker og magre meieriprodukter og lite natrium og mettet fett reduserer risiko for høyt blodtrykk.
  • Et kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn reduserer risiko for metabolsk syndrom.
  • Utskifting av mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer vil redusere risiko for koronar hjertesykdom.»

Les mer om sunt kosthold på Helsedirektoratets nettsider, helsenorge.no

Sunne og usunne matvarer ved hjerte- og karsykdommer

WebMD lister 25 sunne matvarer som forebygger hjerte- og karsykdommer: Laks, linfrø, havre, bønner, mandler, valnøtter, tofu, soyamelk, brunris, blåbær, gulrøtter, spinat o.a. Disse matvarer er hovedsakelig plantebaserte, og inneholder mye fiber, antioksidanter og umettet fett, lite mettet fett og er nesten frie for kolesterol og transfett.

Hvilke matvarer bør begrenses ved hjerte- og karsykdom?

Hjerte- og karsykdommer og ulike typer fett

Statens ernæringsråd støtter EFSA, European Food Safety Authority, i følgende om anbefalt fettinntak:

«På oppdrag fra EU-kommisjonen har ”The Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies”,European Food Safety Authority” utarbeidet nye næringsstoffanbefalinger for fett (40). EFSAanbefaler at:
  • 20-35 % av energien i kostholdet bør komme fra fettinntaket av mettede fettsyrer og transfettsyrer skal være så lavt som mulig uten at dette ødelegger den næringsmessige kvaliteten av kostholdet
  • det ikke bør settes anbefalinger for cisenumettede fettsyrer, totalt inntak av cisflerumettede fettsyrer, omega-3/omega-6 ratio, konjugert linolensyre eller kolesterol
  • et adekvat inntak (AI = Adequate Intake) av linolsyre (omega-6) bør være 4 E%, og at det ikke bør settes anbefalinger for arakidonsyre (omega-6).»

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net