Hjem » Uncategorized » Grønn, hvit, svart og oolong te, helse og tilberedning

Grønn, hvit, svart og oolong te, helse og tilberedning

Oolong practice
Grønn te er sunt (Photo credit: chadao)

Å drikke te er mest vanlig i land der teplanten kommer fra. Teplantens biologiske navn er Camelia Sinensis, og den vokser sør i hele Asia (Kina, India, Vietnam, Japan o.a.) og i Afrika. Grønn, svart, hvit, oolong, gul, – alle disse kommer fra en og samme plante – teplanten.

Urtete, smakssatt te og mate-te er drink som kan ligne te men lages ikke av samme teplanten av andre vekster. Smakssatt te kan både lages av teplanten og andre planter.

Det er sunt å drikke te. Her kan du lese om hvorfor te er sunt og teste dine kunnskaper om te og helseeffektene.

Hva er te?

Grønn te, svart te, hvit te, oolong te og gul te kommer fra den samme planten. Te lages av blad fra tebusken Camellia Sinensis. Te dyrkes hovedsakelig i tropisk og subtropisk klima. Grønn te produseres hovedsakelig i Japan og Kina, mens svart te lages i India, Sri Lanka og Kenya.

Hva er forskjellen mellom svart, grønn, hvit og oolong?

Forskjellen mellom de tre vanligste variantene (grønn, svart og oolong) er behandlingsprosessen av tebladene, eller måten te blir fremstilt på. Teplanten kan bli bearbeidet på flere ulike måter.

Hvilke biologisk aktive stoffer inneholder te?

Te inneholder koffein, teofyllin og teobromin, samt garvestoffer (inkludert polyfenoler), flavonoider, fetolje og vitamin C. En god oversikt over te og helse finner du på Harvard sine nettsider her

Svart te

Svart te fremstilles ved at de nyplukkede tebladene ligger i frisk luft i 20 – 40 timer og tørker, eller visner. Så blir tebladene rullet for å ødelegge bladhinnen – da skjer oksideringsprosessen, noe som gir tebladene den mørke fargen. Bladene blir deretter varmet opp (fermentert/gjæret) ved 35-40 °C i 1-2 timer, og deretter ristes, eller varmes opp til 115-120 °C . Gjæringen avbrytes, og produktet er ferdig.

Gjæringen gjør at tebladene blir mørke og får sin spesifikke, kraftige smak.

Tilberedning av svart te

Trekkes på 95 grader i minst tre minutter. Kan trekkes flere ganger. Noen tetyper blir bitre av langvarig trekking, noen ikke. Keemun te, for eksempel, blir ikke bitter.

Grønn te

Grønn te er laget ved oppvarming eller rask damping av de nyplukkede tebladene. I motsetning til sort te, gjennomgår grønn te ingen fermenteringsprosess, det vil si at bladene ikke blir gjæret. De nyplukkede bladene blir tørket og ristet for å stoppe fermenteringen. Enzymene blir derved ødelagt og teen beholder sin grønne farge. Dermed bevarer grønn te mer av de verdifulle polyfenolene (antioksidantene) enn sort te.

Tilberedning av grønn te

Det finnes flere typer grønn te. Trekketemperaturen varierer mellom 60 og 95 grader. Jo høyere trekketemperaturen er jo mer bitter blir smaken. Mengden antioksidanter som frigjøres fra tebladene øker med tid og temperatur. Grønn te kan trekkes flere ganger.

Oolong te

Oolong teblader er delvis gjæret. Oolong te er en mellomting mellom grønn og sort te. Den fermenteres, men ikke fullstendig, og heller ikke like lenge som en sort te.

Oolong ineholder lite koffein, blir ikke bitter og kan trekkes mange ganger.

Tilberedning av oolong te

Oolong te trekkes på 95 – 100 grader. Oolong blir ikke bitter, uansett hvor lenge den trekkes og hvor høy temperaturen er. De samme oolong tebladene bør trekkes flere ganger, for å frigjøre smaken.

Hvit te

Hvit te er den typen som ikke er behandlet i det hele tatt. Hvit te lages ved å tørke tebladene på en temperatur rett under 40 grader. Hvit har et høyt innhold av antioksidanter, som hovedregel høyere som i de fleste grønne tetyper.

Tilberedning av hvit te

Den bør trekkes i 10 minutter 95 – 100 grader for å nyttyggjøre antioksidantene. Trekker man teen på over 80 grader, blir teen bitter. Å trekke hvit te først på 80 grader, deretter på 100 grader kan være en løsning for å få teen mindre bitter og samtidig få ut mest mulig antioksidanter.

Te: Ofte stilte spørsmål om te og helse

Kilde: WebMD

Les også:

 1. Khan N, Mukhtar H. Tea polyphenols in promotion of human health. Nutrients. 2019 Jan;11(1):39.
 2. Yi M, Wu X, Zhuang W, Xia L, Chen Y, Zhao R, Wan Q, Du L, Zhou Y. Tea Consumption and Health Outcomes: Umbrella Review of Meta‐Analyses of Observational Studies in Humans. Molecular Nutrition & Food Research. 2019 Jun 19:1900389.

Te og kreft

 • Er det sant at å drikke en kopp te hver dag er en sikker måte å redusere risikoen for kreft?

Det finnes ikke noen tunge bevis for at tedrikking kan forebygge kreft hos mennesker generelt. Det er mange faktorer som påvirker kreftrisiko. Likevel viser flere studier en sammenheng mellom det å drikke te og en lavere risiko for kreft hos enkelte grupper mennesker. Mer forskning er nødvendig for å definere disse gruppene.

Les mer om kreft, mat og kosthold

Sunt for hjertet – reduserer kolesterolet

 • Å drikke grønn te kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom. Hvorfor? Reduserer grønn te kroppsvekt, blodtrykk eller kolesterolnivået?

Noen studier viser at å drikke grønn te kan bidra til å redusere flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer, blant annet kroppsvekt, blodtrykk og kolesterolopptak i tarmen. Imidlertid avslo myndighetene i USA en forespørsel fra en produsent av grønn te om å bruke disse helsepåstander på produktinnpakningen, med begrunnelsen at det ikke var nok av troverdig vitenskapelig dokumentasjon som støttet påstandene.

Les mer om kolesterolnivåer i blodet og kosthold

Les mer om hjerte- og karsykdommer, mat og kosthold

Te, diabetes og blodsukker

 • Kan mennesker med ustabilt blodsukkeret ha nytte av grønn te?

Det finnes en del dokumentasjon på at grønn te kan bidra til å kontrollere blodsukkernivåer, men dette har ikke blitt testet nok på mennesker. Mer forskning er nødvendig for å vite hvor mye grønn te som er nødvendig, og om grønn te hjelper også å redusere kroppsvekt og kroppsfettandel.

Les mer om diabetes type 2

Urtete

 • Er urtete like sunt som grøn te?

Forskning om de helsemessige fordelene av grønn, svart eller oolong inkluderer ikke urtete.

Urtete er egentlig ikke fra samme planten i det hele tatt. Urtete er blader, røtter, bark, frø eller blomster fra andre typer planter. De vanligste urtetetypene inkluderer kamille og mynte. De er ikke forbundet med de potensielle helsemessige fordelene av grønn, svart eller oolong te.

Er nykokt te sunnere enn pulverte eller iste?

 • Nykokt te har mer antioksidanter enn iste og pulverte.

Du får mest antioksidanter fra nytrukket te. Mengden antioksidanter er redusert i pulverte, koffeinfri te og te på flasker som iste. Forskere har ennå ikke konkludert med hvor mange kopper nytrukket grønn anbefales å drikke daglig, men folk i Asia drikker vanligvis minst tre kopper daglig.

Trekketiden og antioksidanter

 • For å få ut antioksidanter fra teen, hvor mange minutter bør man la teen trekke?

Det er mest antioksidanter i nytrukket, fersk te. Det er imidlertid viktig å vite hvor lenge man skal trekke teen. Minst tre til fem minutter er den anbefalte trekketiden for å få ut mest antioksidanter av teen og for maksimere helsefordelene.

 • Et glass iste inneholder alltid noenlunde samme mengde antioksidanter som en kopp varm te?

Iste inneholder ofte lave eller ubetydelige mengder katekiner sammenlignet med de høye konsentrasjonene funnet i en kopp varm te, fordi tilsetning av vann til brygget te fortynner teen og gjør at konsentrasjonen av antioksidantene blir mindre. Imidlertid kan iste og varm te inneholder omtrent samme nivå av antioksidanter hvis man bruker 50 % mer teblader ved å forberede iste.

Grønn te og barn

 • Er grønn te også bra for barn.

Man vet så langt lite om effekten av grønn te på barn fordi forskning på grønn te har blitt gjort på voksne.

Forsiktig med grønn te

 • Hvem bør være forsiktig med grønn te eller passe på hvor mye de drikker: Alle over 75 år, kvinner som er gravide eller ammer eller de som har leddgikt?

Grønn te, akkurat som kaffe og svart te, inneholder koffein. Gravide kvinner og de som ammer bør ikke drikke mer enn én eller to kopper grønn te per dag, ifølge American Dietetic Association. Personer med uregelmessig puls eller angstlidelser bør også være forsiktig med hvor mye koffein de får i seg, enten fra grønn te eller andre kilder.

Te reduserer jernopptaket

 • På hvilket tidspunkt, i forbindelse med måltid, kan den påvirke kroppens evne til å absorbere (ta opp) jern: Tidlig om om morgenen, før sengetid eller under måltid?

En sveitsisk studie fant ut at å drikke sort te til måltid reduserte jernopptaket med 79% til 94% sammenlignet med drikkevann. De som har jernmangel kan vurdere å drikke te bare mellom måltidene.

Reklame

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

%d bloggere liker dette: