Diabetes type 2 er en av de mest utbredte sykdommene i den vestlige verden som påfører mye lidelse og tar for mange liv for tidlig. Diabetes øker risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag, nyresvikt, svekket syn, kroniske sår og noen andre sykdommer. Heldigvis kan diabetes type 2 forebygges. Kosthold, sunn vekt og fysisk aktivitet er viktig når det gjelder forebygging og behandling av diabetes type 2.
Mindre kjøtt gir bedre utsikter mtp diabetes
En ny litteraturgjennomgang utført av The Canadian Diabetes Association publisert i oktober 2016 i tidsskriftet Canadian Journal of Diabetes, fant at et plantebasert kosthold er forbundet med en lavere forekomst av diabetes type 2 sammenlignet med andre kostholdstyper.
Forskerne konkluderte med at plantebasert kosthold kan være en god støttebehandling ved diabetes type 2, og at behandlere bør opplyse om dette til sine pasienter.
The Academy of Nutrition and Dietetics, som er verdens største organisasjon for fagpersoner innen ernæring, konkluderte nylig med at vegetariske og veganske kostholdsmønstre minsker risiko for utvikling av, altså kan forebygge, diabetes type 2 og er et effektivt virkemiddel som støttebehandling for diabetes type 2.
«Within this review is support from large observational studies, which have shown that PBDs were associated with lower prevalence of type 2 diabetes. As well, intervention studies have shown that PBDs were just as effective, if not more effective, than other diabetes diets in improving body weight, cardiovascular risk factors, insulin sensitivity, glycated hemoglobin levels, oxidative stress markers and renovascular markers.»
«The development of more standardized and user-friendly PBD practice guidelines could overcome the disparity in recommendations and, thereby, increase how frequently practitioners recommend PBDs. Based on current published research, PBDs lend support in the management of type 2 diabetes.»
Livsstil og kosthold som forebygging av diabetes type 2
PAN Norge, som er Physicians Association for Nutrition Norway, en del av PAN International, har oppsummert på sine nettsider status av forskning om diabetes og plantebasert kosthold. Målet med behandlingen av dem som har DM2, er å stabilisere blodsukkeret. Dette gjøres ved hjelp av tilpasset kosthold, fysisk aktivitet og medisinsk behandling. En norsk undersøkelse viste at de med kroppmasseindeks (KMI) på rundt 30 kg/m2 har høyere risiko for å utvikle DM2 i løpet av en 11-års periode, sammenlignet med «normalvektige» med KMI på cirka 22 kg/m2 (6). Både nedsatt aktivitet og økt kroppsvekt er viktige risikofaktorer for utvikling av insulinresistens og DM2. Et sunt kosthold kan redusere risikoen for overvekt og dermed risikoen for DM2.
Kjøttinntak og forebygging av diabetes type 2
Rødt og bearbeidet kjøtt er sterkt assosiert med økt fastende glukose- og insulinkonsentrasjon samt risiko for utvikling av DM2 (7).
Sammenlignet med kjøttspisere, har lakto-ovo-vegetarianere og veganere betydelig lavere risiko for å utvikle DM2. Adventist Health Study 2 viste at DM2 var dobbelt så vanlig hos kjøttspisere sammenlignet med veganere og lakto-ovo-vegetarianere (justert for KMI) (8). Blant den samme befolkningsgruppen fant man at vegetarianere og veganere hadde henholdsvis 54% og 77% lavere odds for å utvikle DM2, sammenlignet med de som spiser kjøtt (justert for alder) (9).
I Nurses’ Health Study 2 fulgte man 91 246 unge og middelaldrende kvinner i åtte år og fant at inntaket av bearbeidet kjøtt fem eller flere ganger per uke var assosiert med en økt risiko for DM2 (10). Bearbeidet kjøtt er i praksis alle ferdigprodukter av kjøtt, som kjøttpålegg, kjøttdeig, pølser, kjøttkaker, pateer o.l., både av rødt kjøtt og av kylling og kalkun, som er røkt eller konservert med salt, nitrat eller nitritt. Flere meta-analyser har også vist økt risiko for utvikling av DM2 ved et høyt inntak av kjøtt (11, 12).
I en kombinert analyse av Nurses’ Health Study 1 og 2 og Health Professionals Follow-up Study fant man dessuten at endringer i inntaket av rødt kjøtt var assosiert med risiko for DM2. De deltakerne som økte inntaket med mer enn en halv porsjon om dagen over tid hadde 48 % økt risiko for å utvikle diabetes i den påfølgende perioden, mens de som reduserte inntaket med mer enn en halv porsjon om dagen fra baseline til 4 år etter baseline hadde 14% reduksjon i risikoen for DM2 (13).
Les også: Kjøttkutt beskytter mot diabetes type to og overvekt – CARDIA-studien
Hvorfor har kjøttspisere en høyere risiko for DM2?
Man har fundert på om det er noe i selve kjøttet, eller det faktum at kjøttspisere spiser mindre plantemat, som gir økt forekomst av DM2. Det kan være en kombinasjon av disse to faktorene. Man mistenker at det er egenskaper i selve kjøttet som medfører en økt risiko for DM2. De potensielle skadelige stoffene i kjøtt er foruten mettet fett; advanced glycation end products (AGE), nitrat/nitritt, hem-jern, trimethylamine N-oxide TMAO, branched amino acids, og hormonforstyrrende kjemikalier (7).
Kjøttreduksjon gir effekt på forebygging av diabetes
Selv en beskjeden reduksjon av kjøttinntak har vist seg å gi redusert risiko for DM2. Når forskere erstattet 5% av energiinntaket fra animalske proteinkilder med plantebasert protein så man en 23% redusert risiko for DM2. Forfatterne av denne studien (14) konkluderte med at høyere inntak av animalske proteiner korrelerte med en høyere risiko for DM2, mens høyere inntak av vegetariske proteinkilder gav en moderat redusert risiko.
Egg og diabetes type 2
En metaanalyse publisert i American Journal og Clinical Nutrition i 2013, viste at egg kan øke risikoen for utvikling av DM2 i befolkningen generelt, samt risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom hos de som allerede lider av DM2 (15).
Behandling av diabetes type 2 med kosthold uten kjøtt eller med lite kjøtt
Diabetes type to kan reverseres med vektreduksjon (15% er den nye anbefalingen), sunt kosthold og fysisk aktivitet. Les mer på PAN Norway
Sekundærforebyggende – forebygging av komplikasjoner til diabetes og støttebehandling
En metastudie/sammenfatning av 6 randomiserte kliniske studier viste at vegetarisk kost ga en bedre blodsukkerkontroll hos pasienter med diagnostisert DM2 (19). The Academy of Nutrition and Dietetics USA har sammenfattet forskning på vegetariske og veganske kostholdsmønstre, og har konkludert med at næringstett og fiberrik plantekost ikke bare minsker risiko for utvikling av DM2, men er også et effektivt virkemiddel som støttebehandling for de med DM2 (3).
En ny litteraturgjennomgang utført av The Canadian Diabetes Association publisert oktober 2016 i tidsskriftet Canadian Journal of Diabetes (2), fant at plantebasert kosthold er forbundet med en lavere forekomst av DM2 sammenlignet med andre kostholdstyper. Forskerne konkluderte derfor med at plantebasert kosthold kan være en god kostbehandling ved DM2, og at behandlere bør opplyse om dette til sine pasienter. Den amerikanske diabetesforeningen anbefaler også i sin 2017 utgave av Standards of Medical Care in Diabetes at kosthold som er plantebasert kan med fordel inngå som en del av behandlingen ved DM2 (20).
Hva sier kunnskapsgrunnlaget til norske offentlige kostråd fra 2011 om diabetes og kjøtt? (Nordiske kostråd 2022 er på vei – norske kostråd blir oppdatert!)
Det er en sannsynlig årsakssammenheng mellom utvikling av diabetes type to og inntak av transfettsyrer. Statens ernæringsråd skriver i tillegg følgende (side 272 i Kostrådene) om sammenheng mellom diabetes to og næringsstoffer:
Det er også en sannsynlig årsakssammenheng mellom inntak av energitette matvarer og hurtigmat og utvikling av metabolsk syndrom (side 280 i Kostrådene).
Diabetesrisikoen økte med 48 % ved økt inntak av rødt kjøtt
De som øker sitt inntak av rødt kjøtt går opp i vekt og øker risikoen for diabetes 2, ifølge en studie publisert av American Medical Association (Den amerikanske legeforeningen). Forskerne analyserte data fra 149143 deltakere og fant ut at en økning på mer enn halvparten av en porsjon av rødt kjøtt per dag økte risikoen for type 2 diabetes med 48 prosent. Redusert inntak av rødt kjøtt resulterte i vekttap og en redusert risiko for diabetes 2:
«Compared with the reference group of no change in red meat intake, increasing red meat intake of more than 0.50 servings per day was associated with a 48% (pooled hazard ratio, 1.48; 95% CI, 1.37-1.59) elevated risk in the subsequent 4-year period, and the association was modestly attenuated after further adjustment for initial body mass index and concurrent weight gain.»Studien (les hele i Jama Internal Medicine Journal) hevder at mennesker var i fare for å få diabetes selv om de konsumerte relativt små mengder rødt kjøtt.
«Changes in Red Meat Consumption and Subsequent Risk of Type 2 Diabetes Mellitus An Pan, PhD; Qi Sun, MD, ScD; Adam M. Bernstein, MD, ScD; JoAnn E. Manson, MD, DrPH; Walter C. Willett, MD, DrPH; Frank B. Hu, MD, PhD