Hjem » Diabetes type 2 og mat: lavglykemisk og fiberrikt » Diabetes og fett » Diabetes type 2, kolesterol og egg i kosten

Diabetes type 2, kolesterol og egg i kosten

Det er en sammenheng mellom inntak av kolesterol med kosten og risiko for utvikling av diabetes, åreforkalkning og hjerte-og karsykdom. Pasienter med diabetes har spesielt høy risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom. Det er flere studier som tyder på at egg er helseskadelig ved diabetes.

Ny forskning om egg og hjerte- og karsykdom fra 2021- 2015, bekrefter det Nasjonalt råd for ernæring sa allerede i 2011. Egg kan øke risiko for hjerte- og karsykdom. Mange bør derfor være forsiktig med egg.  I 2019 ble denne oppfordringen gjentatt av Folkehelseinstituttet, basert på ny forskning.

Et høyere inntak av egg gir i tillegg økt risiko for senskader hos dem som har diabetes

Mer enn det, egg er forbundet med noen typer kreft og Alzheimers sykdom. Rundt 2015 begynte noen ekspertpaneler å uttrykke tvil om dette fordi bildet så mer blandet ut hvis man ikke tok med studier gjort før 1998. Hvorfor man valgte å gjøre dette er uklart. Både eggindustrien og debattanter har i sendere tid hevdet at forbruket av egg er ufarlig eller til og med sunt.

Egg er næringsrik mat. Samtidig er det noen negative helseaspekter ved egg, som er betinget av bl.a. kolesterol og TMAO, og det gjenstår mer forskning om eventuelle andre stoffer i egg. Egg gir økt risiko for senskader hos dem som har diabetes. I tillegg er egg forbundet med kreft i tykktarm og Alzheimers sykdom.

Kostråd om egg i 2021: Mer er to egg per uke kan være helseskadelig

Et høyt inntak av egg øker risiko for hjerte- og karsykdom, spesielt hos dem som har diabetes og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som røyk, overvekt, alder, kjønn og arvelig belastning.  Mange etater oppfordrer, på bakgrunn av flere hundre relevante studier, til å begrense egg og kolesterolinntak med kosten (kolesterol finnes kun i mat fra dyr, og spesielt mye i egg, smør og ost). EAT-Lancet gir begrensning på 1,5 egg per uke.

USAs kostråd 2020 (side 44) oppfordrer til et så lavt inntak av kolesterol fra kosten som mulig. «The National Academies recommends that trans fat and dietary cholesterol consumption to be as low as possible without compromising the nutritional adequacy of the diet. The USDA Dietary Patterns arelimited in trans fats and low in dietary cholesterol.«)

Danmarks kostråd 2021 sier dette om egg: «2 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost.«

Lege/spesialist i hjertesykdommer Wasim Zahid sier til nhi.no

«Å spise egg daglig er sannsynligvis for mye. Men har du ellers et variert kosthold og sunn livsstil, kan du antageligvis kose deg med litt egg til frokost i helgene med god samvittighet».

Kolesterolrike matvarer

Egg er spesielt rike på kolesterol. Eggeplomme inneholder 1200 mg kolesterol (per 100 gram eggeplomme). Det er anslått at to tredeler av befolkningen kan spise egg uten at blodkolesterolverdiene stiger. En tredel av befolkningen reagerer med økning av blodkolesterolverdier ved å spise egg og annen mat rik på kolesterol. Dermed kan egg bidra til utvikling av hjerte- og karsykdommer hos en tredel av befolkningen.

Hvilke andre matvarer er spesielt rike på kolesterol? Oversikt over kolesterolrik mat (produkter som inneholder over 100 mg kolesterol per 100 g vare): Eggeplomme, tran, egg, kyllinglever, smør, kyllingvinger, rogn, kaviar,  reker, and, Bremykt, kyllinglår, ost, grillet kyllingkjøtt. Se også en større oversikt over kolesterolrike matvarer her

Matvaretabellen.no inneholder oversikt over innhold av kolesterol og andre næringsstoffer i de aller fleste norske matvarer. Fjørfeprodukter som egg og kylling kommer overraskende dårlig ut. Ovnsstekt kyllingkjøtt inneholder 125 mg kolesterol. Av alle kjøttyper er det kun and som inneholder litt mer kolesterol per 100 gram kjøtt enn kylling. Se mer i tabellen her

Kolesterolrike matvarer som egg er forbundet med diabetes type 2 og hjertesykdommer

Textbook of Cardivascular Medicine, 2012, side 999 – 1000:

«Høyere inntak av kolesterol, egg og skalldyr er forbundet med en høyere forekomst av diabetes mellitus i fem kohortstudier, noe som tyder på potensiell sammenheng mellom inntak av kolesterol via kosten, risiko for utvikling av diabetes og hjerte-og karsykdom, noe som krever videre studier.»

Matportalen.no om kolesterol i maten:

«Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.»
«Det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol fra kosten og nivået av kolesterol i blodet. Kolesterolnivået i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom. Derfor anbefaler en del helsemyndigheter begrensning i inntaket av kolesterol.» 

Store individuelle forskjeller i opptaket av kolesterol fra maten

Matportalen.no om sammenhengen mellom kolesterol i kosten og kolesterolnivået i blodet:

«Kolesterol fra kosten utgjør en relativt liten del av den totale kolesterolmengden i kroppen, og bare en del av kolesterolet fra maten tas opp fra tarmen. Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterol blir tatt opp fra tarmen og hvordan kolesterol i maten påvirker kolesterolnivået i blodet. Hos noen øker kolesterolnivået kraftig når de får i seg mye kolesterol gjennom mat, mens det for andre har tilnærmet ingen betydning.»

En tredel av befolkningen er såkalte «respondere», eller kolesterolsensitive. Disse får høyere kolesterol i blodet hvis de øker inntaket av kolesterolrik mat som egg, lever, and, meierismør, ost, kyllingkjøtt og rogn og kaviar.

Førsteamanuensis i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo og overlege ved Lipidklinikken, Rikshospitalet, Kjetil Retterstøl er spesialist på høyt kolesterol i blodet. Retterstøl sier til forkning.no:

«Det finnes ingen god test for lett å finne ut av om du er responder eller nonresponder, men man kan være responder uten å vite om det. (…) Den eneste metoden du og jeg kan bruke for å finne ut om vi er respondere eller nonrespondere på kolesterol, er å ta en kolesterolprøve hos legen, dra hjem og spise mye egg i noen uker, for så å ta nok en prøve for å se om eggeplommeinntaket har gjort utslag på kolesterolnivået.»

Mindre enn ett egg om dagen forverrer åreforkalkning

En meta-analyse, en kunnskapsoppsummering som er publisert i British Medical Journal  viser at mindre enn et egg om dagen øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom hos diabetikere. Under ett egg per dag var trygt for ikke-diabetikere.

David Spence, en forsker og professor i nevrologi ved University of Western Ontario i Canada, gjennomførte i 2012 en studie om inntak av eggeplomme og åreforkalkninger. Studien «Egg yolk consumption and carotid plaque» ble publisert i tidsskriftet Artherosclerosis  Her er utdrag fra Abstracts:

«Our findings suggest that regular consumption of egg yolk should be avoided by persons at risk of cardiovascular disease. This hypothesis should be tested in a prospective study with more detailed information about diet, and other possible confounders such as exercise and waist circumference.
Highlights
► Carotid total plaque area (TPA) increases linearly with age. ► TPA increases exponentially with smoking pack-years. ► TPA increases exponentially with egg-yolk years. ► The effect size of egg yolks appears to be approximately 2/3 that of smoking. ► Probably egg yolks should be avoided by persons at risk of vascular disease.»

Les mer om diabetes type 2, sunn mat, kosthold og ernæring:

Les mer om kosthold, ernæring og livstilssykdommer:

Kilder:
  1. http://matvaretabellen.no/
  2. http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/egg/#tabs-1-2-anchor
  3. Textbook of Cardiovascular Medicine, 2012, http://www.us.elsevierhealth.com/Medicine/Cardiology/book/9781437703986/Braunwalds-Heart-Disease-A-Textbook-of-Cardiovascular-Medicine-Single-Volume/
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23295181
  5. http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150%2812%2900504-7/abstract

Diabetes type 2, fakta og årsaker

Norske helsemyndigheter sier følgende om årsaker til og forebygging av diabetes type 2:

“Overvekt og fysisk inaktivitet er viktige årsaker til type 2-diabetes. Studier viser at fysisk aktivitet og et sunnere kosthold kan være dobbelt så effektivt som medikamentell behandling for å redusere risikoen for utviklingen av sykdommen.”
“Verdens helseorganisasjon, WHO, har konkludert med at vektreduksjon og regelmessig fysisk aktivitet minsker risikoen for diabetes type 2. Overvekt, bukfedme og inaktivitet øker risikoen.”

Kosthold og overvekt er viktige årsaker til diabetes type 2

Norsk helseinformatikk om årsaker til diabetes type 2:

“Overvekt på grunn av høyt inntak av kaloririk og fet mat kombinert med lav fysisk aktivitet, er den klart viktigste årsak til type 2-diabetes.”

Hva er diabetes type 2?

Norsk helseinformatikk om diabetes type 2:

“Diabetes mellitus er en kronisk sykdom karakterisert ved et vedvarende forhøyet blodsukker, og forstyrrelser i omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen.
Diabetes skyldes nedsatt funksjon av hormonet insulin som spiller en sentral rolle i reguleringen av sukkeromsetningen i kroppen. Ved type 2-diabetes, eller aldersdiabetes, produserer kroppen for lite insulin eller det behøves større mengder insulin enn det kroppen klarer å lage fordi insulinet virker dårligere (dette fenomenet kalles insulinresistens).”

Diabetes type 2 – fakta

  • Kosthold, mat, diett, fysisk aktivitetsnivå og kroppsvekt har en viktig rolle i forebygging, utvikling og behandling av diabetes type to.
  • Genetiske faktorer spiller også en rolle.
  • 90 % av dem som utvikler diabetes type 2 er overvektige.
  • Diabetes medfører også betydelig økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom.
  • Når det gjelder kosthold ved diabetes type 2, er det viktig med kalorirestriksjon og hjertevennlige fettyper. Fet fisk som sild, makrell, rapsolje, olivenolje, nøtter og avocado gir umettet fett som er gunstig for hjertet. Animalsk, mettet fett fra fete meieriprodukter, kjøtt og kjøttprodukter bør erstattes med ovennevnte.
Reklame

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

Stikkord

%d bloggere liker dette: