Hjem » Diabetes type 2 og mat » Diabetes og fett: Mettet fett, transfett og kolesterol » Diabetes type 2, kolesterol og egg i kosten

Diabetes type 2, kolesterol og egg i kosten

Det er en potensiell sammenheng mellom inntak av kolesterol via kosten og risiko for utvikling av diabetes, åreforkalkning og hjerte-og karsykdom. Pasienter med diabetes har spesielt høy risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom. Det er flere studier som tyder på at egg er helseskadelig ved diabetes.

Egg er spesielt rike på kolesterol. Eggeplomme inneholder 1200 mg kolesterol (per 100 gram eggeplomme). Det er anslått at to tredeler av befolkningen kan spise egg uten at blodkolesterolverdiene stiger. En tredel av befolkningen reagerer med økning av blodkolesterolverdier ved å spise egg og annen mat rik på kolesterol. Dermed kan egg bidra til utvikling av hjerte- og karsykdommer hos en tredel av befolkningen.

Kolesterolrike matvarer

Hvilke matvarer er spesielt rike på kolesterol? Oversikt over kolesterolrik mat (produkter som inneholder over 100 mg kolesterol per 100 g vare): Eggeplomme, tran, egg, kyllinglever, smør, kyllingvinger, rogn, kaviar,  reker, and, Bremykt, kyllinglår, ost, grillet kyllingkjøtt. Se også en større oversikt over kolesterolrike matvarer her

Matvaretabellen.no inneholder oversikt over innhold av kolesterol og andre næringsstoffer i de aller fleste norske matvarer.

Fjørfeprodukter som egg og kylling kommer overraskende dårlig ut. Ovnsstekt kyllingkjøtt inneholder 125 mg kolesterol. Av alle kjøttyper er det kun and som inneholder litt mer kolesterol per 100 gram kjøtt enn kylling. Se mer i tabellen her

Kolesterolrike matvarer som egg er forbundet med diabetes type 2 og hjertesykdommer

Textbook of Cardivascular Medicine, 2012, side 999 – 1000:

«Høyere inntak av kolesterol, egg og skalldyr er forbundet med en høyere forekomst av diabetes mellitus i fem kohortstudier, noe som tyder på potensiell sammenheng mellom inntak av kolesterol via kosten, risiko for utvikling av diabetes og hjerte-og karsykdom, noe som krever videre studier.»

Matportalen.no om kolesterol i maten:

«Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.»
«Det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol fra kosten og nivået av kolesterol i blodet. Kolesterolnivået i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom. Derfor anbefaler en del helsemyndigheter begrensning i inntaket av kolesterol.» 

Store individuelle forskjeller i opptaket av kolesterol fra maten

Matportalen.no om sammenhengen mellom kolesterol i kosten og kolesterolnivået i blodet:

«Kolesterol fra kosten utgjør en relativt liten del av den totale kolesterolmengden i kroppen, og bare en del av kolesterolet fra maten tas opp fra tarmen. Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterol blir tatt opp fra tarmen og hvordan kolesterol i maten påvirker kolesterolnivået i blodet. Hos noen øker kolesterolnivået kraftig når de får i seg mye kolesterol gjennom mat, mens det for andre har tilnærmet ingen betydning.»

En tredel av befolkningen er såkalte «respondere», eller kolesterolsensitive. Disse får høyere kolesterol i blodet hvis de øker inntaket av kolesterolrik mat som egg, lever, and, meierismør, ost, kyllingkjøtt og rogn og kaviar.

Førsteamanuensis i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo og overlege ved Lipidklinikken, Rikshospitalet, Kjetil Retterstøl er spesialist på høyt kolesterol i blodet. Retterstøl sier til forkning.no:

«Det finnes ingen god test for lett å finne ut av om du er responder eller nonresponder, men man kan være responder uten å vite om det. (…) Den eneste metoden du og jeg kan bruke for å finne ut om vi er respondere eller nonrespondere på kolesterol, er å ta en kolesterolprøve hos legen, dra hjem og spise mye egg i noen uker, for så å ta nok en prøve for å se om eggeplommeinntaket har gjort utslag på kolesterolnivået.»

Mindre enn ett egg om dagen forverrer åreforkalkning

En meta-analyse, en kunnskapsoppsummering som er publisert i British Medical Journal  hevder at mindre enn et egg om dagen øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom hos diabetikere. Under ett egg per dag var trygt for ikke-diabetikere.

David Spence, en forsker og professor i nevrologi ved University of Western Ontario i Canada, gjennomførte i 2012 en studie om inntak av eggeplomme og åreforkalkninger. Studien «Egg yolk consumption and carotid plaque» ble publisert i tidsskriftet Artherosclerosis  Her er utdrag fra Abstracts:

«Our findings suggest that regular consumption of egg yolk should be avoided by persons at risk of cardiovascular disease. This hypothesis should be tested in a prospective study with more detailed information about diet, and other possible confounders such as exercise and waist circumference.
Highlights
► Carotid total plaque area (TPA) increases linearly with age. ► TPA increases exponentially with smoking pack-years. ► TPA increases exponentially with egg-yolk years. ► The effect size of egg yolks appears to be approximately 2/3 that of smoking. ► Probably egg yolks should be avoided by persons at risk of vascular disease.»

Kolesterol og omega-6 fettsyrer i egg

Det er flere studier som tyder på at egg har sammenheng med utvikling av åreforkalkninger. Det diskuteres også om det er kun kolesterol, eller noen andre stoffer i tillegg, som f.eks. omega-6 fettsyrer, som forårsaker utvikling av åreforkalkninger.

Les mer om diabetes type 2, sunn mat, kosthold og ernæring:

Les mer om kosthold, ernæring og livstilssykdommer:

Kilder:
  1. http://matvaretabellen.no/
  2. http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/egg/#tabs-1-2-anchor
  3. Textbook of Cardiovascular Medicine, 2012, http://www.us.elsevierhealth.com/Medicine/Cardiology/book/9781437703986/Braunwalds-Heart-Disease-A-Textbook-of-Cardiovascular-Medicine-Single-Volume/
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23295181
  5. http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150%2812%2900504-7/abstract

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

%d bloggere liker dette: