Hjem » Helse og mat » Vektreduksjon og kosthold

Vektreduksjon og kosthold

Overvekt i seg selv er helseskadelig, fordi overvekt kan føre til bl.a. høyt blodtrykk, diabetes type 2, høyt kolesterol, åreforkalkning og andre hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft.

Her kan du lese om:

 1. Kalorirestriksjon er grunnleggende ved vektreduksjon
 2. Hvordan opprettholde sunn vekt
 3. Gå ned i vekt med fiber
 4. Gå ned i vekt med fullkorn, belgvekster og grønnsaker

Relaterte emner:

Det er flere typer kosthold og ulike dietter man kan velge når man vil oppnå vektreduksjon. Sunne matvarer og energibalanse (kalorirestriksjon) er spesielt viktig når en vil ned i vekt.

Kalorirestriksjon, eller negativ energibalanse er grunnleggende ved vektreduksjon

For å gå ned i vekt, er det viktig at energiforbruket er høyere enn kaloriinntaket. Dette kan man oppnå enten ved å spise mindre, øke fysisk aktivitetnivå eller begge deler.

Det finnes mange ulike måter å gå ned i vekt på: Lavkarbodietter, Grete Roede-kosthold, kalorirestriksjon, suppedietter, fiberrike dietter og mange andre. Uansett hvilken diett man velger, er det viktig å spise sunne matvarer og unngå bl.a. bearbeidet kjøtt

Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring) skriver om energiunderskudd ved vektreduksjon på bramat.no:

«Vær i energiunderskudd! Vær gjerne bevisst på hvor mye karbohydrater, fett og protein du får i deg, men husk at det aller viktigste når du skal ned i vekt er at du er i negativ energibalanse, altså at du får i deg mindre kalorier enn du forbruker!»

Hvor mye kalorier en matvare inneholder kan man finne ut på den offentlige nettsiden matvaretabellen.no

Norske kostråd om vektkontroll og energibalanse

Nasjonalt råd for ernæring har utgitt en rapport «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer». Denne rapporten  er en solid kunnskapsgrunnlag. Råd nummer to omtaler hvordan opprettholde en sunn vekt:

«Råd 2
Det anbefales at man opprettholder balanse mellom energiinntak og energiforbruk. 
 • Energiinntaket fra mat og drikke og energiforbruket gjennom fysisk aktivitet bør balanseres slik at vekten opprettholdes innenfor normalområdet.
 • Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å opprettholde energibalansen. En stor andel av befolkningen har overvekt. Vektreduksjon ved overvekt bør kombinere økt fysisk aktivitet med energiredusert diett.
 • Inntak av matvarer med høyt energiinnhold bør begrenses.
 • Inntak av drikke med tilsatt sukker som brus og saft bør begrenses.
 • Innenfor hver matvaregruppe anbefales det at man fortrinnsvis velger nøkkelhullsmerkede matvarer siden disse har lavere innhold av fett og sukker og mer fiber enn sammenlignbare matvarer i samme matvaregruppe (se faktaboks 28.2).»

Last ned Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer – et sammendrag (s.302-315, pdf, 280kB)

Fiber er gunstig ved vektreduksjon

Nettsiden trening.no drives av fagpersoner utdannet innen trening og kosthold. Av deres 10 kostholdstips for å gå ned i vekt, lyder tips nummer en slik:

«Spis fiber! Ditt kosthold må bestå av fiberrik mat slik som hele kornsorter, frukt og grønnsaker, som alle hjelper deg med å øke metthetsfølelse til hvert måltid.»

Les flere tips til hvordan gå ned i vekt på trening.no

Vektreduksjon med fiber, fullkorn, belgvekster og grønnsaker

Nettsiden bramat.no drives av kliniske ernæringsfysiologer. Av deres vektreduksjontips er tips nummer en sånn:

«Spis rikelig med grønnsaker og fiber! Grove kornsorter, frukt og grønnsaker er alle kilder til fiber. Fiber bidrar til å øke metthetsfølelsen, gir stabilt blodsukker og er viktig for fordøyelsen. I tillegg kan fiber beskytte deg mot en rekke sykdommer. Spis gjerne noe grønt til hvert måltid.»

Belgvekster som erter, bønner, linser og kikerter er både rike på protein, fiber og sakte karbohydrater.

Les også:

Les mer om hvordan sunt kosthold, mat og diett påvirker helse

Les også:

Kilder:
 1. bramat.no/eksperter/ekspertsvar/945-ned-i-vekt-til-sommeren
 2. helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Documents/oppsummering-av-kos-.pdf
 3. trening.no/kosthold/1409.o2.html
 

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

%d bloggere liker dette: