Hjem » Kreftrisiko og mat » Kosthold og kreft i tykktarm og endetarm

Kosthold og kreft i tykktarm og endetarm

Kreft i tykktarm og endetarm er den nest hyppigste kreftformen hos begge kjønn (etter prostatakreft og brystkreft). Det er flere matvarer og næringsstoffer som øker eller reduserer risikoen for kreft i tykktarm og endetarm.

Bearbeidet kjøtt (dvs. røkt, saltet eller konservert med nitritt/nitrat, både rødt og hvitt), rødt kjøtt og mulig også animalsk fett øker risikoen for kreft i magesekk, tykktarm og endetarm. Fiberrike matvarer som fullkornprodukter, grønnsaker, frukt og bønner reduserer risikoen.

Betegnelsen tarmkreft gjelder som oftest kreft i tykktam og endetarm, eller såkalt kolorektal kreft. WCRF, Worlds Cancer Research Fund, som er verdens største non-profitt kreftforskningsorganisasjon, publiserte september 2017 en ny, stor kunnskapsoppsummering om tykktarmskreft – som en del av CUP- Continuous Update Project.

Deres analyse er et stort arbeid, som har sett på siste års studier om tykktarmskreft. Rapporten har samlet vitenskapelige bevis fra 99 studier fra hele verden. Studiene undersøkte mer enn 29 millioner voksne og over 247.000 tilfeller av kolorektal kreft. Lenke til CUP-prosjektet om tykktarmskreft ved WCRF er her

Bearbeidet kjøtt, eller ferdigprodukter av kjøtt, øker kreftrisikoen

Som kjent fra før, bekrefter rapporten at det er overbevisende vitenskapelige funn om at ferdigprodukter av kjøtt, både rødt og hvitt, øker risiko for tykktarmskreft. Bearbeidet kjøtt er i praksis alle ferdigprodukter va kjøtt, også de som er nøkkelhullsmerket: pølser, skinke, kyllingpålegg, kalkunpålegg, kjøttdeig tilsatt salt, ferdigburgere, kjøttkaker fra butikk og alle de andre kjøttprodukter som er tilsatt enten salt eller natriumnitritt.

Kreft i tykktarm er ikke den eneste sykdommen man øker risiko for hvis man spiser ferdigprodukter av kjøtt. En oppsummering far 2016 viser at både rødt kjøtt som er ubehandlet og ferdigprodukter va kjøtt øker risiko for flere typer kreft, hjerteinfarkt, hjerneslag, diabetes type to og overvekt. Les mer om helserisiko ved kjøtt her

Fiberrikt kosthold reduserer risikoen for kreft – erstatt kjøtt med bønner, erter og linser

Det er også sannsynlig at fiberrikt kosthold og fullkorn reduserer risiko for kreft i tykktarm. Det er dermed gode grunner til å erstatte kjøtt med bønner, erter og linser: Ertestuing, bønnetaco, chili sin carne, samt pålegg laget av bønner, linser og erter, og nøttesmør er sunne valg. Se plantebaserte oppskrifter for nybegynnere her  og flere forslag til plantebaserte måltider her

Også kalsiumtilskudd og meieriprodukter reduserer risiko for kreft i tykktarm. Meieriprodukter øker samtidig risiko for kreft i prostata, og Harvard råder å ikke å innta mer enn en til to porsjoner meieriprodukter per dag. Tykktamrskreft-risikoen kan reduseres ved høyt inntak av fiber og fullkorn, uten å samtidig øke risiko for kreft i prostata.

Mat som øker risikoen for tykktarmkreft og endetarmkreft (Ernæringsrådet)

Det finnes overbevisende dokumentasjon for at:

 • Bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt og  øker risikoen for kreft i tykktarm og endetarm
 • Abdominal fedme øker risikoen for kreft i tykktarm og endetarm
 • Alkoholholdig drikke øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm hos menn, samt for kreft i munn, svelg, strupehode, spiserør og pre/postmenopausal brystkreft
 • Overvekt og fedme øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm, samt i spiserør, pankreas, livmorslimhinne, nyre og postmenopausal brystkreft.

  Det er også funnet en mulig årsakssammenheng mellom flere typer matvarer og kreft tykktarm og endetarm, som bl.a.

  • matvarer med tilsatt sukker,
  • høyt inntak av jern fra matvarer,
  • ost og
  • matvarer med dyrefett.

  Mat som reduserer risikoen for kreft i tykktarm og endetarm

  Det finnes sannsynlig årsakssammenheng/dokumentasjon for at:

  «Matvarer med fiber (minst 25 g fiber/d) som belgvekster, stivelsesholdige rotvekster, fullkornsprodukter, frukt, bær og grønnsaker, reduserer risiko for kreft i tykktarm og endetarm.» «Inntak av frukt, bær og grønnsaker reduserer risiko for kreft i munn og svelg, strupehodet, spiserør og magesekk. Både frukt og bær og grønnsaker har hver for seg denne effekten. Effekt varierer med eksponering og de forskjellige kreftsykdommene.

  Det er en sterkere sammenheng (overbevisende) mellom inntak av rødt og bearbeidet kjøtt, fysisk aktivitet, overvekt og kreft i tykktarm og endetarm enn sammenheng (sannsynlig) mellom intak av frukt og grønt og kreft i tykk- og endetarm.

  Se fullstendig oversikt på side 265 http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf

  Økt inntak av frukt og grønt er likevel viktig for å forebygge hjerte- og karsykdommer, fedme og diabetes. Kjøtt kan erstattes med fisk og belgvekster.

  Kreft og fett i kosten

  Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer, side 142 skriver følgende om sammenheng mellom fett og kreftutvikling:

  «World Cancer Research Fund oppsummerer med at det er en begrenset mengde med dokumentasjon som antyder at det er mulig at totalt fettinntak er en årsak til lungekreft og postmenopausal brystkreft, at inntak av dyrefett er en årsak til kreft i tykk- og endetarm, og at inntak av meierismør er en årsak til lungekreft, men at dokumentasjonen ikke er solid nok til at man kan bruke dette som grunnlag for kostanbefalinger.» «FAO/WHO 2009 konkluderer at der er usannsynlig at totalt inntak av fett påvirker risiko for kreft totalt.»

  Kosthold som øker risiko for kreft i tykktarm og endetarm (Kreftlex.no, WCRF, Kreftforeningen)

  • Stekt mat og kost med mye fett

  Stekt mat og kost med mye fett er trolig risikofaktorer for kreft i tykktarm og endetarm. Kreftlex.no , en nettside for kreftpasienter, om stekt mat og høyt fettinntakkt:

  «Høyt fettinntak, stekt mat, høyt forbruk av tobakk og alkohol, fedme og inaktivitet kan trolig assosieres med økt forekomst av kreft.»
  • Kjøtt, både hvitt og rødt, når det er stekt, grillet eller bearbeidet

  Kjøtt øker risiko for kreft i tykktarm og endetarm. Verdens stiftelse for kreftforskning, World Cancer Research Fund, WCRF, skriver at det finnes overbevisende dokumentasjon på at inntak av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt øker risiko for tykktarmskreft. Det finnes også begrenset dokumentasjon om at også inntak av ost, animalsk fett og sukker øker risiko for kreft i tykktarm og endetarm. Les mer hva WCRF skriver om risikofaktorer for kreft i tykktarm og endetarm.

  Kreftforeningen skriver at alle typer kjøtt, både hvitt og rødt, kan føre til kreft. Dette gjelder kjøtt som er saltet, stekt, grillet eller konservert med nitrat eller nitritt (E250). Les mer om  hvorfor alle typer kjøtt kan være kreftfremkallende

  • Lite fiber og mye fett

  Forfatterne av en artikkel i A.D.A.M. Medical Encyclopedia skriver at kosthold og livsstil påvirker risikoen for å få kreft i tykktarm- og endetarm. Kosthold med mye fett, lite fiber og rødt kjøtt øker risikoen for tykktarmskreft:

  «What you eat may play a role in your risk of colon cancer. Colon cancer may be linked to a high-fat, low-fiber diet and to a high intake of red meat. Some studies, though, have found that the risk does not drop if you switch to a high-fiber diet, so this link is not yet clear. Smoking cigarettes and drinking alcohol are other risk factors for colorectal cancer.»

  En har risiko for kreft i tykktarm- og endetarm hvis en:

  • «Are older than 60,
  • Are African American of eastern European descent
  • Eat a a lot of red or processed meats
  • Have colorectal polyps
  • Have inflammatory bowel disease (Crohn’s disease or ulcerative colitis)
  • Have a family history of colon cancer
  • Have a personal history of breast cancer.

  Les mer om kreft i tykktarm og endetarm på PubMedHealth

  Les også om rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt:

  Kosthold og mat som forebygger tykktarmskreft

  Videre skriver forfatterne (les hele på PubMedHealth) skriver at kosthold med høyt inntak av fiber (fullkorn, grønnsaker, belgvekster) reduserer risikoen for tykktarmskreft:

  «Changing your diet and lifestyle is important. Medical research suggests that low-fat and high-fiber diets may reduce your risk of colon cancer.»

  Norske helsemyndigheter skriver at matvarer med fiber som belgvekster, fullkornsprodukter, frukt, bær og grønnsaker vil redusere risiko for kreft i tykk- og endetarm. Les mer på Helsedirektoratets nettsider

  Helsedirektoatet skriver at “fiberrikt kosthold med mye grove kornprodukter, grønnsaker og frukt” hjelper til å forebygge kreft i tykktarm, mens “usunt kosthold, mye rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter” øker risikoen.

  Verdens stiftelse for kreftforskning om kosthold og forebygging av kreft

  Se WCRF sine anbefalinger om hvordan forebygge kreft generelt. Når det gjelder mat, anbefales det mindre kjøtt, mindre pålegg og pølser, mer bønner, grønnsaker, fullkorn og frukt.

  • Bearbeidet kjøtt, også bearbeidet kyllingkjøtt og kalkunkjøtt, bør unngås

  WCRF fraråder å spise bearbeidet kjøtt i det hele tatt. Dette gjelder også kyllingpålegg og andre produkter av kylling og kalkun:

  «Even eating a small amount of processed meat on a regular basis increases our bowel cancer risk.

  Processed meat may increase our chances of developing bowel cancer because it can contain several cancer-causing substances. (…)

  Most processed meat is made from red meat but sausages, ‘bacon’ and processed sandwich meat (such as turkey slices) made from poultry are also best avoided until we know more.”

  • Fast food som stekt/grillet kylling og burgere, samt snacks med mye sukker, bør unngås

  WCRF anbefaler også lavere inntak av energitette matvarer som bl.a. burgere, grillet kylling, pizza, godteri og potetgull:

  «Fast foods like burgers, chips, fried chicken and most pizzas, and snack foods like chocolate, crisps and biscuits tend to be energy dense.»

  • Kosthold med mer grønnsaker, frukt, fullkorn og belgvekster, f.eks. bønner er sunt:
  «Eat more of a variety of vegetables, fruits, wholegrains, and pulses such as beans.

  Evidence shows that vegetables, fruits and other foods containing dietary fibre (such as wholegrains and pulses) may protect against a range of cancers including mouth, stomach and bowel cancer. They also help to protect against weight gain and obesity.

  As well as eating your 5 A DAY, try to include wholegrains (e.g. brown rice, wholemeal bread and pasta) and/or pulses with every meal.

  • Mindre rødt kjøtt og unngå bearbeidet kjøtt
  «Limit consumption of red meats (such as beef, pork and lamb) and avoid processed meats.
  There is strong evidence that red and processed meats are causes of bowel cancer, and that there is no amount of processed meat that can be confidently shown not to increase risk.»

  Les om kreft på oncolex.no og kreftlex.no – nettsider laget av kreftleger for pasienter (kreftlex) og helsepersonell (oncolex)

  Kjøtt som ikke øker risiko for kreft

  • Rødt kjøtt som ikke er bearbeidet, i mengden under 500 gram per uke.
  • Mulig kjøtt fra ville dyr
  • Kjøtt og kjøttprodukter som er temperaturbehandlet (frysing eller koking) betraktes ikke som bearbeidet kjøtt.

  Ernæringsrådet om kjøttyper:

  • «Med ”rødt kjøtt” menes kjøtt fra storfe, svin, sau og geit. Med ”hvitt kjøtt” menes kjøtt fra fjærkre som
   høne og kalkun.
  • Begrepet ”kjøttprodukter” inkluderer matvarer som helt eller delvis er tilberedt av kjøttråvarer, med unntak av hele, sammenhengende kjøttstykker.
  • Begrepet ”bearbeidet kjøtt” brukes om kjøtt og kjøttprodukter som er saltet, røkt eller behandlet på en annen måte for å forlenge holdbarheten.»
  • «Det er uklart om rødt kjøtt fra andre arter (for eksempel elg, reinsdyr, rådyr og hjort) har samme helseeffekt som rødt kjøtt fra storfe, svin, sau og geit (se kapittel 9).

  Rødt kjøtt, stekt/grillet kjøtt og bearbeidet kjøtt (tilsatt salt, nitrat, nitritt og/eller røykt) kan erstattes med kokt hvitt kjøtt, fisk og belgvekster.

  Les mer om kreft, sunn mat, kosthold og ernæring:

  Les mer om kosthold, ernæring og livstilssykdommer:

  1. http://kreftlex.no/no/Tykktarm/BAKGRUNN/Arsak?containsFaq=False
  2. http://www.wcrf.org/PDFs/cancer_conference/WCRFConference_JMathers.pdf
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001308/
  4. http://helsenorge.no/
  5. http://www.wcrf.org

  Kreft i tykktarmen, symptomer og forebygging

  Kreft i tykktarm/endetarm er den vanligste kreftformen hos begge kjønn til sammen. Forekomsten av denne kreftformen har økt de siste 40 årene. Livsstilsfaktorene som mosjon, normal vekt og riktig kosthold kan forebygge kreft i tykktarmen og i endetarm.

  Fiberrike matvarer som fullkorn, grønnsaker, bønner, erter og frukt beskytter mot kreft i tykktarm og endetarm. Bearbeidet kjøtt er spesielt knyttet til kreft i tykktarmen og bør helst unngås. Rødt kjøtt gir minst 17 % økt risiko for tykk- og endetarmskreft. Norske helsemyndigheter fraråder derfor å spise mer enn 500 gram rødt kjøtt per uke.

  Kreft i tykktarmen og endetarmen, fakta

  Kreftlex.no om kreft i tykktarm :

  • «Kreft i tykk- og endetarm utgjør cirka 15 % av alle krefttilfeller i Norge. Brystkreft er hyppigst hos kvinner og prostatakreft hos menn, mens kreft i tykktarm/endetarm den vanligste kreftformen hos begge kjønn tilsammen.»
  • «Forekomsten av både tykk- og endetarmskreft har økt de siste 40 år for begge kjønn. Forekomsten varierer sterkt mellom i-land og u-land. Endringer over tid og geografiske variasjoner indikerer at miljøet utgjør en risikofaktor.»

  Forekomst av kreft i tykktarm har tredoblet seg

  Det er økning per 100 000 innbyggere fra 1953 til 2007 (kilde: Kreftregisteret):

  • av kreft i tykktarm fra 9 til 25 tilfeller,
  • av kreft i endetarm og rektosigmoid (overgangen mellom tykk- og endetarm) fra 10 til 30 tilfeller.

  Kreftforeningen skriver at alle typer kjøtt kan føre til kreft. Dette gjelder både hvitt og rødt kjøtt som blir konservert med nitrat, nitritt, saltet, røkt, grillet eller stekt. Les mer her

  Kreft i tykktarm, symptomer

  Symptomer på kreft i tykktarmen er avhengig av hvor høyt i tykktarmen kreft har utviklet seg. Disse symptomer kan være tegn på tykktarmskreft:

  • Endret avføringsmønster,
  • følelse av ufullstendig tømning,
  • blod i avføring,
  • magesmerter.

  Vekttap og lav blodprosent og/eller lave jernlagre er sene symptomer på kreft.

  Kreftlex.no om symptomer på kreft i tykktarmen og endetarmen:

  «Det mest markante symptomet er friskt blod i avføringen. Ved friskt blod i endetarmsåpningen og i toalettskålen/på papiret etter tarmtømming hender det ofte at pasient eller lege slår seg til ro med diagnosen hemorrhoider uten å undersøke endetarmen.
  Karakteristisk skal blodet være blandet i avføringen, men ved lavt beliggende endetarmskreft kan blodet også være utenpå. Ved kreft i høyre del av tykktarm kan blødningen skje skjult  og forårsake anemi som eneste sykdomstegn. Det forekommer at pasienter får behandling med jerntilskudd for å korrigere anemi uten at det letes etter årsak. Diagnosen kan da bli forsinket med flere måneder.
  Mange pasienter har relativt langvarige og beskjedne plager i form av varierende grad av slim i avføringen, diaré og forstoppelse. Cirka 20 % av all kreft i tykk- og endetarm debuterer med plutselige buksmerter på grunn av tarmslyng/stopp i tarmpassasje (ileus) eller hull på tarmen (perforasjon). Diffuse smerter er gjerne et sent fenomen.
  Symptomene er avhengig av kreftsvulstens lokalisasjon. Anemi er vanligst ved svulst på høyre side, forstoppelse vanligst fra venstre side.»

  Kreftlex om årsaker til tykktarmskreft

  «Høyt fettinntak, stekt mat, høyt forbruk av tobakk og alkohol, fedme og inaktivitet kan trolig assosieres med økt forekomst av kreft.»
  Reklame
 • Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

  Stikkord