Hjem » Kreftrisiko og mat » Kreft i magesekken og kosthold

Kreft i magesekken og kosthold

Det finnes to hovedtyper av kreft i magesekken: Plateepitelkarsinom (svulsten utgår fra plateepitelseller i ventrikkelslimhinne) og adenokarsinom (svulsten utgår fra kjertelvevseller i ventrikkelslimhille). Kronisk infeksjon med Helicobacter Pylori, røyking, gjennomgått ventrikkeloperasjon og (i svært sjeldne tilfeller) genestisk disposisjon er hovedårsakene til kreft i magesekken.
Kosthold spiller en rolle i utvikling av kreft i magesekken. Det er en sannsynlig årsakssammenheng mellom høyt inntak av salt, saltede og saltkonserverte produkter, inkludert saltkonserverte grønnsaker, og kreft i magesekken. Det er samtidig sannsynlig at grønsaker (unntatt saltkonserverte), frukt og bær beskytter mot kreft i magesekk.
Det er mulig at belgvekster beskytter mot kreft i magesekken. Det er også påvist en samenheng mellom kreft i magesekk og animalske produkter. WCRF konkluderer med at det er mulig at grillede ani­malske matvarer øker risiko for kreft i magesekken, sier Statens Ernæringsråd. Det er mulig at chili og røkt mat gir økt risiko for kreft i magesekken. Fullstendig oversikt over sammenheng mellom matvarer og kreft i magesekken finnes på side 264 i Kostråd for å fremme helse og forebygge kroniske sykdommer

Plantebasert kosthold reduserer risikoen for kreft i magesekken

Oncolex.no skriver at animalske produkter øker risikoen for kreft i magesekken, mens plantebasert kosthold reduserer risikoen:

«Kost med høyt inntak av planteprodukter, samt høyt inntak av antioksidanter gir redusert risiko for utvikling av magekreft. Høyt inntak av dyreprodukter er relatert til økt risiko. Magekreft forekommer betydelig hyppigere i Japan, Korea og Kina enn i resten av verden. Dette har delvis vært tillagt bruk av sterkt saltet eller røkt mat, eventuelt også vannkilder.»
Les også:

Medscape skriver følgende om kosthold og diett som årsaker til kreft i magesekken (gastric cancer) :

«A diet rich in pickled vegetables, salted fish, salt, and smoked meats correlates with an increased incidence of gastric cancer. A diet that includes fruits and vegetables rich in vitamin C may have a protective effect.«

Les mer om rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt:

Forebygge kreft – anbefalinger fra WCRF

Se WCRF sine anbefalinger om hvordan forebygge kreft generelt. Når det gjelder mat, anbefaler WCRF mindre energitette matvarer som burgere, grillet kylling, mesteparten av pizza og potetgull, samt mer grønnsaker, frukt, fullkorn og belgvekster, f.eks. bønner. WCRF anbefaler også å spise mindre rødt kjøtt og unngå bearbeidet kjøtt.

Les mer om kreft i magesekken og alle de andre typer kreft på kreftforeningen.no, oncolex.no og kreftlex.no – nettsider laget av kreftleger for pasienter (kreftlex) og helsepersonell (oncolex).

Les mer om kreft, sunn mat, kosthold og ernæring:

Les mer om kosthold, ernæring og livstilssykdommer:

Kilder:
  1. https://helseogmat.net/2013/07/09/stekt-grillet-og-bearbeidet-kjott-bade-hvitt-og-rodt-kan-fore-til-kreft/
  2. http://emedicine.medscape.com/article/278744-clinical#a0218
  3. http://bjr.birjournals.org/content/80/958/841.full.pdf
  4. http://www.wcrf.org/cancer_research/cup/recommendations.php
  5. http://www.forskning.no/artikler/2012/mars/315996
  6. http://oncolex.no/no/Magesekk/Bakgrunn/Arsaker
Reklame

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

Stikkord

%d bloggere liker dette: