Hjem » Kolesterol og mat » Kolesterol i egg

Kolesterol i egg

Egg er spesielt rike på kolesterol. Eggeplomme inneholder 1200 mg kolesterol (per 100 gram eggeplomme). Ett egg bidrar med 200 mg kolesterol. Det er ulike anbefalinger om egginntaket for den friske delen befolkningen og uten risikofaktorer for utvikling av hjerte- og karsykdom, samt den friske delen av befolkningen med risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og dem som allerede har utviklet hjerte- og karsykdom.

Å spise under ett egg per dag, eller under sju egg per uke skal være trygt for de friske. Høyere inntak av egg er i noen studier assosiert med økt risiko for hjerte- og karsykdommer. De som har økt risiko for hjerte- og karsykdommer (se årsaker til hjerte- og karsykdommer) burde begrense egginntaket til under to egg per uke. Diabetikere er spesielt sensitive for egg.

To tredeler av befolkningen kan spise egg uten at kolesterolverdiene stiger. Mens omtrent en tredel av befolkningen reagerer med økning av kolesterolverdier ved å spise egg og annen mat rik på kolesterol. Dermed har egg i teorien potensiale til å bidra til utvikling av hjerte- og karsykdommer hos en tredel av befolkningen.

Høyt kolesterol av å spise egg hos respondere

En tredel av befolkningen kan få høyt kolesterol av å spise egg. De er såkalte respondere, dvs. de er sensitive for den høye kolesterolmengden i egg. Overlege ved Lipidklinikken, Rikshospitalet og førsteamanuensis i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Kjetil Retterstøl sier følgende om egg og kolesterol til forskning.no:

«- Men det er sånn med eggeplomme at man reagerer ulikt på det. Noen personer er såkalte respondere – de får høyt kolesterol av det, mens andre er såkalte nonrespondere – de påvirkes ikke noe særlig av eggeplommens høye kolesterolinnhold.
Det er altså forskjell på hvor sterkt vi mennesker påvirkes av kolesterol i maten.»

 Åreforkalkning ved diabetes forverres ved høyt inntak av egg

En forsker og spesialist i nevrologiske sykdommer fraråder regelmessig eggspising hvis en har høy risiko for hjerte- og karsykdommer. Videre skriver forskning.no om egg og kolesterol:

«De generelle kostrådene til den friske befolkningen, derimot, anbefaler ikke noe tallfestet maksinntak av egg, men anbefaler at inntaket ikke økes, men begrenses.
Forskeren David Spence fra University of Western Ontario i Canada, som er en av forskerne bak den nye studien i tidsskriftet Artherosclerosis, mener at man bør anbefale å kutte ut regelmessig eggspising fullstendig hvis man har økt risiko for hjerte-og karsykdommer.
Han mener også at de generelle kostrådene om at man godt kan ha egg i et sunt kosthold for friske mennesker kan forvirre.
– Mantraet om at egg kan inngå som en del av et sunt kosthold for sunne mennesker, har hatt forvirrende effekt. Det har vært kjent lenge at et høyt kolesterolinntak øker risikoen for kardiovaskulære sykdommer, og eggeplommer har et veldig høyt kolesterolinnhold.
– For diabetikere kan ett egg om dagen øke risikoen for hjerte og karsykdom til det dobbelte eller mer, sier nevrologiprofessoren i en pressemelding.»

Helsemyndighetenes råd om egg og kolesterol:

Matportalen.no om egg og kolesterol:

  • «Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.»
  • «Det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol fra kosten og nivået av kolesterol i blodet. Kolesterolnivået i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom. Derfor anbefaler en del helsemyndigheter begrensning i inntaket av kolesterol.«
  • «Kolesterol fra kosten utgjør en relativt liten del av den totale kolesterolmengden i kroppen, og bare en del av kolesterolet fra maten tas opp fra tarmen. Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterol blir tatt opp fra tarmen og hvordan kolesterol i maten påvirker kolesterolnivået i blodet.«

Næringsinnhold i egg

Egg har et høyt innhold av noen næringsstoffer, som protein og vitamin A. Det er likevel ikke noen næringsstoffer i egg som ikke kan erstattes ved å spise andre matvarer. Det er derfor trygt å kutte ned på inntaket av egg. Næringsinnholdet i egg og andre matvarer kan man sjekke på den offentlige nettsiden matvaretabellen.no

Les mer om kolesterol, mat og helse

Les også om mat, kosthold og helse

Kilder:
  1. http://www.forskning.no/artikler/2012/august/330250
  2. http://communications.uwo.ca/western_news/stories/2012/August/research_finds_egg_yolks_almost_as_bad_as_smoking.html
  3. http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/egg/#tabs-1-2-anchor
  4. http://www.matvaretabellen.no/egg-g2/egg-kokt-02.026

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

%d bloggere like this: