Hjem » Kolesterol og mat » Kolesterol i egg

Kolesterol i egg

Egg er hovedkilden til kolesterol i kosten, og omtrent en fjerdedel av befolkningen får økt kolesterolverdier i blodet når de spiser mye egg. Et høyere inntak av egg gir økt risiko for senskader hos dem som har diabetes. I tillegg er egg forbundet med kreft i tykktarm og prostata, og Alzheimers sykdom, men her er vitenskapelige bevis noen færre enn når det gjelder åreforkalkning og andre hjerte- og karsykdommer.

Allerede i 2011 sa Nasjonalt råd for ernæring at det var ønskelig at forbruket av egg ikke skulle stige, og i 2019, på bakgrunn av flere nye studier, ble denne oppfordringen gjentatt av Folkehelseinstituttet. Danmarks kostråd fra 2021 sier at to egg per uke er nok, og det samme sa EAT-Lancet rapporten.

Kolesterol i egg og helseeffekter

For høyt inntak av egg øker kolesterolverdier i blodet, samt øker risiko for hjerte- og karsykdom, spesielt hos dem som har diabetes og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som røyk, overvekt, alder, kjønn og arvelig belastning.

Les også: Påskemat med mindre egg og kjøtt, og med mer plantekost: 5 praktiske tips

Egg er spesielt rike på kolesterol. Eggeplomme inneholder 1200 mg kolesterol (per 100 gram eggeplomme). Ett egg bidrar med 200 mg kolesterol. Det er ulike anbefalinger om egginntaket for den friske delen befolkningen og uten risikofaktorer for utvikling av hjerte- og karsykdom, samt den friske delen av befolkningen med risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og dem som allerede har utviklet hjerte- og karsykdom.

Å spise under ett egg per dag, eller under sju egg per uke skal være trygt for de friske. Høyere inntak av egg er i noen studier assosiert med økt risiko for hjerte- og karsykdommer. De som har økt risiko for hjerte- og karsykdommer (se årsaker til hjerte- og karsykdommer) burde begrense egginntaket til under to egg per uke. Diabetikere er spesielt sensitive for egg.

To tredeler av befolkningen kan spise egg uten at kolesterolverdiene stiger. Mens omtrent en tredel av befolkningen reagerer med økning av kolesterolverdier ved å spise egg og annen mat rik på kolesterol. Dermed har egg i teorien potensiale til å bidra til utvikling av hjerte- og karsykdommer hos en tredel av befolkningen.

Ny forskning på en halv million mennesker: egg øker risiko for hjerte- og karsykdommer

I en studie fra 2021 på 521120 deltakere i alderen 50–71 år, publisert i PLoS Med, var inntak av egg og kolesterol assosiert med høyere risiko for å dø for tidlig, spesielt av hjerte- og karsykdom og kreft. Den økte dødeligheten forbundet med eggforbruk ble i stor grad påvirket av kolesterolinntaket. Funnene tyder på at det å begrense kolesterolinntaket og erstatte hele egg med eggehviter, eggerstatninger eller andre alternative proteinkilder, var gunstig for å redusere risiko for hjerte- og karsykdom, kreft og for tidlig død.

Inntak av hvert ytterligere 300 mg kost-kolesterol per dag var assosiert med henholdsvis 19%, 16% og 24% høyere dødelighet av hjerte- og karsykdom og kreft. Det anslås at kolesterolinntaket bidro til 63,2%, 62,3% og 49,6% høyere dødelighet av henholdsvis alle årsaker, HKS- og kreftdødelighet forbundet med eggforbruk.

De som brukte eggehvite/eggerstatninger hadde lavere dødelighet totalt og dødelighet av hjerneslag, kreft, luftveissykdom og Alzheimers sykdom. Hypotesen er at det å erstatte halvparten av et helt egg (med eggeplomme) med tilsvarende mengder eggehviter/ eggerstatninger, var relatert til lavere dødelighet av hjerte- og karsykdom, kreft og luftveissykdom.

“Conclusions In this study, intakes of eggs and cholesterol were associated with higher all-cause, CVD, and cancer mortality. The increased mortality associated with egg consumption was largely influenced by cholesterol intake. Our findings suggest limiting cholesterol intake and replacing whole eggs with egg whites/substitutes or other alternative protein sources for facilitating cardiovascular health and long-term survival.”

(Zhuang P, Wu F, Mao L, et al. Egg and cholesterol consumption and mortality from cardiovascular and different causes in the United States: A population-based cohort study. PLoS Med. 2021;18:e1003508-e1003531. doi: 10.1371/journal.pmed.1003508. https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003508 )

Høyt kolesterol av å spise egg hos respondere

En tredel av befolkningen kan få høyt kolesterol av å spise egg. De er såkalte respondere, dvs. de er sensitive for den høye kolesterolmengden i egg. Overlege ved Lipidklinikken, Rikshospitalet og førsteamanuensis i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Kjetil Retterstøl sier følgende om egg og kolesterol til forskning.no:

«- Men det er sånn med eggeplomme at man reagerer ulikt på det. Noen personer er såkalte respondere – de får høyt kolesterol av det, mens andre er såkalte nonrespondere – de påvirkes ikke noe særlig av eggeplommens høye kolesterolinnhold.
Det er altså forskjell på hvor sterkt vi mennesker påvirkes av kolesterol i maten.»

 Åreforkalkning ved diabetes forverres ved høyt inntak av egg

Nyere internasjonale anbefalinger, som Eat-Lancet rapporten, anbefaler et enda lavere inntak, ca.1,5 egg per uke. Et høyt inntak av egg vil kunne gå på bekostning av variasjonen i kostholdet, og medfører dessuten at vi får uheldige stoffer, som kolesterol, med på kjøpet.

En forsker og spesialist i nevrologiske sykdommer fraråder regelmessig eggspising hvis en har høy risiko for hjerte- og karsykdommer. Videre skriver forskning.no om egg og kolesterol:

«De generelle kostrådene til den friske befolkningen, derimot, anbefaler ikke noe tallfestet maksinntak av egg, men anbefaler at inntaket ikke økes, men begrenses.
Forskeren David Spence fra University of Western Ontario i Canada, som er en av forskerne bak den nye studien i tidsskriftet Artherosclerosis, mener at man bør anbefale å kutte ut regelmessig eggspising fullstendig hvis man har økt risiko for hjerte-og karsykdommer.
Han mener også at de generelle kostrådene om at man godt kan ha egg i et sunt kosthold for friske mennesker kan forvirre.
– Mantraet om at egg kan inngå som en del av et sunt kosthold for sunne mennesker, har hatt forvirrende effekt. Det har vært kjent lenge at et høyt kolesterolinntak øker risikoen for kardiovaskulære sykdommer, og eggeplommer har et veldig høyt kolesterolinnhold.
– For diabetikere kan ett egg om dagen øke risikoen for hjerte og karsykdom til det dobbelte eller mer, sier nevrologiprofessoren i en pressemelding.»
 
Mer enn to per uke er for mye, på befolkningsnivå. Sitert intervju med divisjonsdirektør for fysisk og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet Knut-Inge Klepp, på NRK.no 18.mars 2019:


“– I mellomtiden er ønskelig at forbruket i befolkningen ikke stiger og at det heller reduseres ned mot det nivået vi hadde for 10–15 år siden, sier Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstiuttet.”

Helsemyndighetenes råd om egg og kolesterol:

Matportalen.no om egg og kolesterol:

  • «Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.»
  • «Det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol fra kosten og nivået av kolesterol i blodet. Kolesterolnivået i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom. Derfor anbefaler en del helsemyndigheter begrensning i inntaket av kolesterol.«
  • «Kolesterol fra kosten utgjør en relativt liten del av den totale kolesterolmengden i kroppen, og bare en del av kolesterolet fra maten tas opp fra tarmen. Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterol blir tatt opp fra tarmen og hvordan kolesterol i maten påvirker kolesterolnivået i blodet.«

Næringsinnhold i egg

Egg har et høyt innhold av noen næringsstoffer, som protein og vitamin A. Det er likevel ikke noen næringsstoffer i egg som ikke kan erstattes ved å spise andre matvarer. Det er derfor trygt å kutte ned på inntaket av egg. Næringsinnholdet i egg og andre matvarer kan man sjekke på den offentlige nettsiden matvaretabellen.no

Les mer om kolesterol, mat og helse

Les også om mat, kosthold og helse

Kilder:
  1. http://www.forskning.no/artikler/2012/august/330250
  2. http://communications.uwo.ca/western_news/stories/2012/August/research_finds_egg_yolks_almost_as_bad_as_smoking.html
  3. http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/egg/#tabs-1-2-anchor
  4. http://www.matvaretabellen.no/egg-g2/egg-kokt-02.026

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

Stikkord

%d bloggere liker dette: