Hjem » Kolesterol og mat » Kolesterol i egg

Kolesterol i egg

Kolesterol i egg påvirker blodverdier hos mange. Omtrent en fjerdedel av befolkningen får økt kolesterolverdier i blodet når de spiser mye egg. Et høyere inntak gir økt risiko for senskader hos dem som har diabetes. I tillegg er dette forbundet med kreft i tykktarm og prostata, og Alzheimers sykdom, men her er vitenskapelige bevis noen færre enn når det gjelder åreforkalkning og andre hjerte- og karsykdommer.

Allerede i 2011 sa Nasjonalt råd for ernæring at det var ønskelig at forbruket av egg ikke skulle stige, og i 2019, på bakgrunn av flere nye studier, ble denne oppfordringen gjentatt av Folkehelseinstituttet.

Hvor mange egg per uke kan du spise? Danmarks kostråd fra 2021 sier at to egg per uke er nok, og det samme gjør EAT-Lancet rapporten. Allerede i 2011 sa Nasjonalt råd for ernæring at det var ønskelig at forbruket av egg ikke skulle stige.

Også de som har diabetes og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som røyk, overvekt, alder, kjønn og arvelig belastning, bør ikke spise mer egg enn to per uke.

Kolesterol er det mest av i egg, deretter kommer ost og smør. Les Kolesterolrike matvarer og risiko for hjerte- og karsykdom

Hvor mye kolesterol i ett egg?

Eggeplomme inneholder 1200 mg kolesterol (per 100 gram eggeplomme). Ett egg bidrar med 200 mg kolesterol. Det er ulike anbefalinger om egginntaket for den friske delen befolkningen og uten risikofaktorer for utvikling av hjerte- og karsykdom, samt den friske delen av befolkningen med risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og dem som allerede har utviklet hjerte- og karsykdom.

Å spise under ett egg per dag, eller under sju per uke skal være trygt for de friske. Høyere inntak er i noen studier assosiert med økt risiko for hjerte- og karsykdommer. De som har økt risiko for hjerte- og karsykdommer (se årsaker til hjerte- og karsykdommer) burde begrense egginntaket til under to per uke. Diabetikere er spesielt sensitive.

To tredeler av befolkningen kan spise egg uten at kolesterolverdiene stiger. Mens omtrent en tredel av befolkningen reagerer med økning av kolesterolverdier ved å spise egg og annen mat rik på kolesterol. Dermed har egg i teorien potensiale til å bidra til utvikling av hjerte- og karsykdommer hos en tredel av befolkningen.

Kolesterol i egg – helseeffekter

For høyt inntak av egg øker kolesterolverdier i blodet, samt øker risiko for hjerte- og karsykdom, spesielt hos dem som har diabetes og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som røyk, overvekt, alder, kjønn og arvelig belastning.

Ny forskning på en halv million mennesker: egg øker risiko for hjerte- og karsykdommer

I en studie fra 2021 på 521120 deltakere i alderen 50–71 år, publisert i PLoS Med, var inntak av egg og kolesterol assosiert med høyere risiko for å dø for tidlig, spesielt av hjerte- og karsykdom og kreft. Den økte dødeligheten forbundet med eggforbruk ble i stor grad påvirket av kolesterolinntaket. Funnene tyder på at det å begrense kolesterolinntaket og erstatte hele egg med eggehviter, eggerstatninger eller andre alternative proteinkilder, var gunstig for å redusere risiko for hjerte- og karsykdom, kreft og for tidlig død.

Inntak av hvert ytterligere 300 mg kost-kolesterol per dag var assosiert med henholdsvis 19%, 16% og 24% høyere dødelighet av hjerte- og karsykdom og kreft. Det anslås at kolesterolinntaket bidro til 63,2%, 62,3% og 49,6% høyere dødelighet av henholdsvis alle årsaker, HKS- og kreftdødelighet forbundet med eggforbruk.

Uten eggeplomme – mindre hjerneslag og Alzheimer, og lengre liv

De som brukte eggehvite/eggerstatninger hadde lavere dødelighet totalt og dødelighet av hjerneslag, kreft, luftveissykdom og Alzheimers sykdom. Hypotesen er at det å erstatte halvparten av et helt egg (med eggeplomme) med tilsvarende mengder eggehviter/ eggerstatninger, var relatert til lavere dødelighet av hjerte- og karsykdom, kreft og luftveissykdom.

“Conclusions In this study, intakes of eggs and cholesterol were associated with higher all-cause, CVD, and cancer mortality. The increased mortality associated with egg consumption was largely influenced by cholesterol intake. Our findings suggest limiting cholesterol intake and replacing whole eggs with egg whites/substitutes or other alternative protein sources for facilitating cardiovascular health and long-term survival.”

(Zhuang P, Wu F, Mao L, et al. Egg and cholesterol consumption and mortality from cardiovascular and different causes in the United States: A population-based cohort study. PLoS Med. 2021;18:e1003508-e1003531. doi: 10.1371/journal.pmed.1003508. https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003508 )

Hvor mye kolesterol per dag er trygt? Så lavt inntak som mulig

USAs kostråd 2020 (side 44) oppfordrer til et så lavt inntak av kolesterol fra kosten som mulig:

«The National Academies recommends that trans fat and dietary cholesterol consumption to be as low as possible without compromising the nutritional adequacy of the diet. The USDA Dietary Patterns are limited in trans fats and low in dietary cholesterol.»)

I tillegg er egg forbundet med kreft i tykktarm og prostata, og Alzheimers sykdom, men her er vitenskapelige bevis noen færre enn når det gjelder åreforkalkning og andre hjerte- og karsykdommer.

Mer enn to per uke gir økt helserisiko

Mer enn to per uke er for mye, på befolkningsnivå. Sitert intervju med divisjonsdirektør for fysisk og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet Knut-Inge Klepp, på NRK.no 18.mars 2019:

– I mellomtiden er ønskelig at forbruket i befolkningen ikke stiger og at det heller reduseres ned mot det nivået vi hadde for 10–15 år siden, sier Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstiuttet.”

I samme artikkelen til NRK står det at nordmenn spiste i snitt fire egg i uka (inkludert egg i ferdigmat) i 2018. Et kraftig hopp fra 2,2 egg i uka i 2008. Kilde: SSB

300 mg kolesterol fra mat per dag økte risiko for tidlig død og sykdom

En oppsummeringsstudie, Zhong 2019, som inkluderer nesten 30 000 voksne fra seks ulike kohortstudier hvor deltakerne ble fulgt i opptil 31 år, viser at 300 mg kolesterol per dag i kostholdet medførte en økning i risikoen for hjerte-og karsykdommer med 17 % og at risikoen for tidlig død, uansett årsak, økte med 18 %. I tillegg viste studien at et så beskjedent antall som tre til fire egg per uke økte risikoen for hjertesykdom og tidlig død med henholdsvis 6 og 8 %.


Men dette er ikke den eneste studien som viser at egg kan øke kolesterolinnholdet i blodet. En metaanalyse fra 2017, Rouhani, av 28 randomiserte kliniske studier analyserte effekten av egg på blodfett og konkluderte med at egg øker totalkolesterol, samt LDL og HDL i blodet.

(Kilder: Zhong VW, Van Horn L, Cornelis MC, Wilkins JT, Ning H, Carnethon MR, et al. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption with Incident Cardiovascular Disease and Mortality. JAMA – J Am Med Assoc. 2019;
Rouhani MH, Rashidi-Pourfard N, Salehi-Abargouei A, Karimi M, Haghighatdoost F. E“ects of Egg Consumption on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Journal of the American College of Nutrition. 2018.

Kolesterolsensitivitet

Det er anslått at to tredjedeler av befolkningen kan spise egg uten stor påvirkning på blodkolesterol. Mens en tredjedel av befolkninger reagerer med økning av verdier ved å spise egg og annen mat rik på kolesterol, som f.eks. smør, ost, skalldyr og kyllingkjøtt. Les mer om Kolesterol-sensitivitet

Åreforkalkning ved diabetes forverres ved høyt inntak

Nyere internasjonale anbefalinger, som Eat-Lancet rapporten, anbefaler et enda lavere inntak, ca.1,5 egg per uke. Et høyt inntak av egg vil kunne gå på bekostning av variasjonen i kostholdet, og medfører dessuten at vi får uheldige stoffer, som kolesterol, med på kjøpet.

En forsker og spesialist i nevrologiske sykdommer fraråder regelmessig eggspising hvis en har høy risiko for hjerte- og karsykdommer. Videre skriver forskning.no:

«De generelle kostrådene til den friske befolkningen, derimot, anbefaler ikke noe tallfestet maksinntak av egg, men anbefaler at inntaket ikke økes, men begrenses.

Forskeren David Spence fra University of Western Ontario i Canada, som er en av forskerne bak den nye studien i tidsskriftet Artherosclerosis, mener at man bør anbefale å kutte ut regelmessig eggspising fullstendig hvis man har økt risiko for hjerte-og karsykdommer.

Han mener også at de generelle kostrådene om at man godt kan ha egg i et sunt kosthold for friske mennesker kan forvirre.

– Mantraet om at egg kan inngå som en del av et sunt kosthold for sunne mennesker, har hatt forvirrende effekt. Det har vært kjent lenge at et høyt kolesterolinntak øker risikoen for kardiovaskulære sykdommer, og eggeplommer har et veldig høyt kolesterolinnhold.

– For diabetikere kan ett egg om dagen øke risikoen for hjerte og karsykdom til det dobbelte eller mer, sier nevrologiprofessoren i en pressemelding.»

Matportalen.no sier dette om egg og kolesterol:

  • «Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.»
  • «Det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol fra kosten og nivået av kolesterol i blodet. Kolesterolnivået i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom. Derfor anbefaler en del helsemyndigheter begrensning i inntaket av kolesterol.«
  • «Kolesterol fra kosten utgjør en relativt liten del av den totale kolesterolmengden i kroppen, og bare en del av kolesterolet fra maten tas opp fra tarmen. Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterol blir tatt opp fra tarmen og hvordan kolesterol i maten påvirker kolesterolnivået i blodet.«

Næringsinnhold i egg

Egg har et høyt innhold av noen næringsstoffer, som protein og vitamin A. Det er likevel ikke noen næringsstoffer i egg som ikke kan erstattes ved å spise andre matvarer. Det er derfor trygt å kutte ned på inntaket av egg. Næringsinnholdet i egg og andre matvarer kan man sjekke på den offentlige nettsiden matvaretabellen.no

Les mer om kolesterol, mat og helse

Reklame

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

Stikkord

%d bloggere liker dette: