Hjem » Kolesterol og mat » Kolesterol i mat

Kolesterol i mat

Kolesterolmengden i maten har sammenheng med kolesterolnivået i blodet hos omtremt en tredel av befolkningen. Omtrent en tredel av befolkningen er såkalte “respondere”. Hos “respondere” fører et høyt inntak av kolesterolrike matvarer som egg, rogn, smør og kyllingkjøtt til økte kolesterolverdier i blodet. Høye kolesterolnivåer i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag og hjertekrampe.

Det er en sannsynlig årsakssammenheng mellom inntaket av kolesterol via kosten og økning av kolesterolnivå i blodet. Høye kolesterolnivåer i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag og hjertekrampe. Les hva er kolesterolsensitivitet og hvem er kolesterol-respondere:

Likevel, har helsemyndighetenes råd til den friske befolkningen om å begrense inntaket av egg (den mest kolesterolrike matvaren i et vestlig kosthold) til maksimalt to per uke falt bort. Nå sier helsemyndighetene isteden at inntaket av egg ikke bør øke.

Kunnskapsoppsummeringer tilsier at det skal være trygt for friske mennesker å spise opp til ett egg per dag, eller opp til 7 egg per uke. Det er også enighet om at personer med økt risiko for hjerte- og karsykdommer, spesielt diabetikere, samt de som allerede har utviklet hjerte- og karsykdom, bør begrense sitt kolesterolinntak til 200 – 300 mg per dag. Les mer hvilke matvarer inneholder mest kolesterol her:

Hva er et høyt inntak av kolesterol?

Her er det viktig å skille mellom to grupper mennesker, 1) friske og uten risikofaktorer og 2) de med sykdom eller med risikofaktorer:

1. Friske mennesker uten risikofaktorer for utvikling av hjerte- og karsykdom og

2A. Mennesker som allerede har etablert hjerte- og karsykdom, f.eks. gjennomgått et hjerteinfarkt.

2B. Friske mennesker med risikofaktorer for hejrte- og karsykdom. Risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdom   er bl.a. røyking, høyt kolesterol og overvekt.

2C. Diabetikere.

Reklame

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

Stikkord

%d bloggere liker dette: