Hjem » Kolesterol og mat » Årsaker og symptomer på høyt kolesterol

Årsaker og symptomer på høyt kolesterol

Her kan du lese om:

 1. Høyt kolesterol er en risikofaktor
 2. Årsaker til høyt kolesterol
 3. Symptomer og tegn på høyt kolesterol
 4. Ideelle kolesterolverdier
 5. Hvem bør få medisiner mot høyt kolesterol?
 6. Hvordan forebygge høyt kolesterol?

Er høyt kolesterol farlig i seg selv? Det er ikke alle personer med forhøyet eller høyt kolesterol som utvikler hjerte-og karsykdom. Arvelig høyt kolesterol (familiær hyperkolesterolemi) er sjelden og omtales ikke her.

Les også:

Høyt kolesterol er en risikofaktor

Høyt kolesterol er en såkalt risikofaktor for å utvikle åreforkalkninger og hjerte- og karsykdommer som f.eks. hjerteinfarkt. Det er flere faktorer som spiller en rolle i utvikling av hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer, bl.a. arv, vekt, røyking, blodtrykk, livsstil og kjønn.

Høyt kolesterol er ifølge Helsedirektoratet en viktig risikofaktor for å utvikle åreforkalkning, hjerteinfarkt, hjertekrampe eller en annen karsykdom:

«Med mindre dårlig kolesterol i blodbanen får du lavere risiko for hjerte- og karsykdom. Det er imidlertid galt å skjære alle over én kam. Din risiko for hjerte- og karsykdom avhenger av flere ting enn kolesterolet. For eksempel høyt blodtrykk, andre i familien med hjerte- og karsykdom, røyking og diabetes kan gjøre det viktigere med lavt kolesterol.»
«Balansen mellom LDL- og HDL-kolesterol er imidlertid viktig for å unngå sykdom.»

Årsaker til høyt kolesterol

Hva er årsaker til høyt kolesterol? Livsstil og kosthold er de viktigste årsakene til høyt kolesterol hos de fleste pasienter:

 • Overvekt, spesielt bukfedme
 • Usunt kosthold
 • Lite fysisk aktivitet
 • Røyking.

eMedicineHealth.com, en amerikansk helsenettside skrevet av leger for pasienter om livsstil og høyt kolesterol:

«The most common causes of high cholesterol are all related and include a high fat diet, inactivity, and obesity. Less commonly, genetic causes can decrease the ability of the body to metabolize cholesterol or cause the liver to produce too much cholesterol.»

I sjeldne tilfeller er medisiner, stoffskiftesykdommer og nyresykdommer årsaker til hyperkolesterolemi (høye kolesterolverdier i blodet).

Symptomer og tegn på høyt kolesterol

Høyt kolesterolnivå gir ikke noen tegn eller symptomer. Pasienter med høyt kolesterol merker ikke tilstanden før en hjerte- og karsykdom har utviklet seg. Hjertekrampe, hjerteinfarkt og hjerneslag er ofte de første symptomene på høyt kolesterol. Den eneste måte å få vite om man har et høyt kolesterolnivå i blodet er å ta en blodprøve. Det er viktig å være bevisst på livsstil, kosthold og andre risikofaktorene for høyt kolesterol. Har man risikofaktorer, kan man be fastlegen om å vurdere å sjekke kolesterolverdier (å ta en blodprøve fastende).

Resultater fra masteroppgaven i samfunnsernæring, Karianne Svendsen, «Kolesterolnivå i grupper av Norges befolkning – resultater fra lavterskel kolesterolmålinger i apotek»:

«Kvinner 51 år hadde signifikant høyere totalkolesterol enn menn.

«Deltagere med lav utdanning hadde signifikant høyere totalkolesterolnivå enn deltagere med høy utdanning.»

«Totalt 35 % av deltagerne oppgav å ikke ha målt kolesterolnivået sitt tidligere. Det ble identifisert noen individer med forhøyet risiko for HKS. Over dobbelt så høy prosentandel av kvinner med selvrapportert høyt BT hadde kolesterolnivå ≥7,1 mmol/L sammenliknet med menn.»

Halvparten av deltagerne med etablert HKS brukte ikke kolesterolsenkende medisiner, til tross for at de hadde kolesterolnivå >5 mmol/L.»

Ideelle kolesterolverdier:

 • Totalkolesterol lavere enn 5,0 (mmol/L)
 • Forhold mellom verdiene for totalkolesterol og HDL-kolesterol lavere enn 4
 • LDL-kolesterolet lavere enn 3,0 (mmol/L)
 • Triglyseridene lavere enn 2,0 (mmol/L)
 • Les om ideelle kolesterolverdier her

Hvem bør få medisiner mot høyt kolesterol?

Helsedirektoratets retningslinjer sier at et kolesterol på 8 mmol/l eller høyere vanligvis bør behandles uansett hvor sunn man er ellers. Unntaket er kvinner før overgangsalderen:

«I Norge sier Helsedirektoratets retningslinjer at et kolesterol på 8 mmol/l eller høyere vanligvis bør behandles uansett hvor sunn man er ellers.»

Hvordan forebygge høyt kolesterol?

Hvordan en kan forebygge høyt kolestero? eMedicineHealth.com, en amerikansk helsenettside skrevet av leger for pasienter, sier følgende:

«Controlling high cholesterol is a lifelong commitment. Important first steps include eating a healthy diet low in saturated fats, routine exercise, weight loss, and avoiding or quitting smoking. If these actions fail to lower cholesterol levels (below 200 mg dL), most physicians will recommend a medication to lower cholesterol.»

Les mer om kolesterol, mat og helse

Les også om mat, kosthold og helse

Kilder:

 1. http://www.emedicinehealth.com/cholesterol_faqs/page2_em.htm
 2. https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/35884/Svendsen-Master.pdf?sequence=1
 3. http://www.emedicinehealth.com/cholesterol_faqs/page8_em.htm#what_can_i_do_to_prevent_high_cholesterol
Reklame

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

Stikkord

%d bloggere liker dette: