Hjem » Diabetes type 2 og mat » Symptomer og tegn på diabetes type 2 og diagnose

Symptomer og tegn på diabetes type 2 og diagnose

Symptomer på diabetes type 2 utvikler seg sakte. I et tidlig stadium av diabetes type 2 behøver man ikke oppleve noen symptomer/tegn på diabetes i det hele tatt. Det er imidlertid viktig å stille diagnosen av diabetes type 2 så tidlig som mulig, for å sette i gang de viktige tiltakene: Endringer i diett og vektreduksjon. Derfor er det risikofaktorene, og ikke symptomene, som er viktigst får å stille diagnosen og starte behandling av diabetes type 2. Dette er nødvendig for å forebygge de alvorlige komplikasjonene ved diabetes type 2 så tidlig som mulig. Nettsiden diabetesrisiko.no er et nyttig virkemiddel.

Les også: Diabetes type to og kosthold

Symptomer på diabetes type 2 utvikler seg sakte

Overvekt er en viktig årsak til utvikling av diabetes type 2. 90 % av pasienter med diabetes type 2 er overvektige, men ikke alle har tydelige symptomer på diabetes i tidlig stadium.

Symptomer på diabetes type 2 utvikler seg sakte, skriver Norsk helseinformatikk:

Har du type 2-diabetes uten å vite det, eller er i risikosonen for å utvikle sykdommen, er det viktig å oppdage det for å få snudd utviklingen i tide.»
«Å være slapp, trøtt, trist og tørst er blant de sentrale symptomene på type 2-diabetes. Men symptomene kan utvikles veldig sakte, og mange kan leve lenge med diagnosen uten å være klar over det.

Diabetes type 2 – symptomer og tegn

De vanligste symptomene på diabetes type 2 er

 • tørste
 • hyppig vannlating med mye urin
 • vekttap
 • hyppige soppinfeksjoner med kløe i skrittet
 • urinveisinfeksjoner
 • tretthet og slapphet.

Symptomer på diabetes type 2 kommer sent, en spørretest bør brukes isteden

Symptomene på diabetes type 2 utvikles sakte. En av de viktigste risikofaktorene for utvikling av diabetes type to er overvekt. Diabetesforbundet har utviklet et spørreskjema der man kan se om man er i risikosonen for å utvikle diabetes type 2.

Diabetogen livsstil er årsak til diabetes type 2

Overskudd av kalorier i kosten, lite kaloriforbruk og overvekt er regnet som diabetogen livsstil.

Emedicine.medscape.com:

The etiology of type 2 diabetes mellitus appears to involve complex interactions between environmental and genetic factors. Presumably, the disease develops when a diabetogenic lifestyle (ie, excessive caloric intake, inadequate caloric expenditure, obesity) is superimposed on a susceptible genotype.

Helsemyndighetene om diabetes, mosjon, mat og kosthold:

Kostholdet er en viktig del av behandlingen ved diabetes type 1 og type 2. Sunt kosthold kan også forebygge diabetes type 2.
Hva og hvor mye vi spiser påvirker både blodsukkeret, vekten, blodtrykket og nivået av fettstoffer i blodet. Derfor er kostholdet sammen med mosjon av stor betydning både for blodsukkerreguleringen og risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom.»
«Verdens helseorganisasjon, WHO, har konkludert med at vektreduksjon og regelmessig fysisk aktivitet minsker risikoen for diabetes type 2. Overvekt, bukfedme og inaktivitet øker risikoen.

Stille diagnose ved diabetes type 2

Diagnosen diabetes type 2 stilles ved blodprøvetagning. For at diagnosen skal bli stilt så tidlig som mulig, kan man selv avklare risikoen ved å besvare noen spørsmål som kan avklare risikoen for diabetes type 2.

Ved å svare på åtte enkle spørsmål (alder, kroppsmasseindeks, midjemål, fysisk aktivitet, inntak av frukt og grønnsaker, blodtrykk, blodsukker, diabetes hos nære slektninger) kan man raskt finne ut om man er i risikosonen for å utvikle type 2-diabetes. På slutten av testen får man et poengsum. Er tallet over 15, bør man kontakte fastlegen og ta blodprøver.

Man kan ta diabetes-spørretesten som hjelp til å stille diabetes type 2 diagnosen på www.diabetesrisiko.no  Spørreskjemaet er utviklet av Helsedirektoratet og Diabetesforbundet.

Les mer om diabetes type 2, sunn mat, kosthold og ernæring:

Les mer om kosthold, ernæring og livstilssykdommer:

Kilder:
 1. http://nhi.no/livsstil/sjekk-din-risiko-for-type-2-diabetes-34048.html
 2. http://www.diabetes.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=360
 3. http://emedicine.medscape.com/article/117853-overview#aw2aab6b2b4
 4. http://helsenorge.no/Sykdomogbehandling/Sider/diabeteskosthold/Generelt.aspx
 5. http://www.diabetesrisiko.no/

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

%d bloggere liker dette: