Hjem » Diabetes type 2 og mat: lavglykemisk og fiberrikt » Symptomer og tegn på diabetes type 2 og diagnose

Symptomer og tegn på diabetes type 2 og diagnose

De første tegnene på det utvikler seg sakte. I et tidlig stadium av diabetes type 2 behøver man ikke oppleve noen symptomer/tegn på diabetes i det hele tatt. Symptomene kan være av ulik intensitet, avhengig av hvor høyt blodsukkeret er.

Symptomer på diabetes type 2 er tegn på høyt blodsukker: tretthet, hyppige infeksjoner, tørste. Symptomer på syreforgiftning er en akutt tilstand som krever rask legehjelp (ring 113). Dette kjennetegnes ved magesmerter, kvalme, pust som lukter råtne epler eller neglelakkfjerner og sløvhet.

Det er imidlertid viktig å stille diagnosen av diabetes type 2 så tidlig som mulig, for å sette i gang de viktige tiltakene: Endringer i diett og vektreduksjon.

Derfor er det risikofaktorene, og ikke symptomene, som er viktigst for å stille diagnosen. Akutt og tidlig komplikasjon er syreforgiftning, mens alvorlige komplikasjoner senere i livet er hjerte- og karsykdommene (slag, infarkt, nyresvikt, kroniske sår, blindhet – som er et resultat av skadede blodårer i ulike organer).  Dette er nødvendig for å forebygge de alvorlige komplikasjonene ved diabetes type 2 så tidlig som mulig. Nettsiden diabetesrisiko.no er et nyttig virkemiddel.

Les også: Diabetes type to og kosthold

Symptomer på diabetes type 2 utvikler seg sakte

Overvekt er en viktig årsak til utvikling av diabetes type 2. 90 % av pasienter med diabetes type 2 er overvektige, men ikke alle har tydelige symptomer på diabetes i tidlig stadium.

Symptomer på diabetes type 2 utvikler seg sakte, skriver Norsk helseinformatikk:

Har du type 2-diabetes uten å vite det, eller er i risikosonen for å utvikle sykdommen, er det viktig å oppdage det for å få snudd utviklingen i tide.»
«Å være slapp, trøtt, trist og tørst er blant de sentrale symptomene på type 2-diabetes. Men symptomene kan utvikles veldig sakte, og mange kan leve lenge med diagnosen uten å være klar over det.

Diabetes type 2 – symptomer og tegn

De vanligste symptomene på diabetes type 2 er

  • tørste
  • hyppig vannlating med mye urin
  • vekttap
  • hyppige soppinfeksjoner med kløe i skrittet
  • urinveisinfeksjoner
  • tretthet og slapphet.

Symptomer på diabetes type 2 kommer sent, en spørretest bør brukes isteden

Symptomene på diabetes type 2 utvikles sakte. En av de viktigste risikofaktorene for utvikling av diabetes type to er overvekt. Diabetesforbundet har utviklet et spørreskjema der man kan se om man er i risikosonen for å utvikle diabetes type 2.

Diabetogen livsstil er årsak til diabetes type 2

Overskudd av kalorier i kosten, lite kaloriforbruk og overvekt er regnet som diabetogen livsstil.

Emedicine.medscape.com:

The etiology of type 2 diabetes mellitus appears to involve complex interactions between environmental and genetic factors. Presumably, the disease develops when a diabetogenic lifestyle (ie, excessive caloric intake, inadequate caloric expenditure, obesity) is superimposed on a susceptible genotype.
 

Stille diagnose ved diabetes type 2

Diagnosen diabetes type 2 stilles ved blodprøvetagning – enten langtidsblodsukker HbA1C eller/og fastende blodsukker. For at diagnosen skal bli stilt så tidlig som mulig, kan man selv avklare risikoen ved å besvare noen spørsmål som kan avklare risikoen for diabetes type 2.

Ved å svare på åtte enkle spørsmål (alder, kroppsmasseindeks, midjemål, fysisk aktivitet, inntak av frukt og grønnsaker, blodtrykk, blodsukker, diabetes hos nære slektninger) kan man raskt finne ut om man er i risikosonen for å utvikle type 2-diabetes. På slutten av testen får man et poengsum. Er tallet over 15, bør man kontakte fastlegen og ta blodprøver.

Man kan ta diabetes-spørretesten som hjelp til å stille diabetes type 2 diagnosen på www.diabetesrisiko.no  Spørreskjemaet er utviklet av Helsedirektoratet og Diabetesforbundet.

Kilder:
  1. https://www.diabetes.no/hva-er-diabetes/symptomer/
  2. http://nhi.no/livsstil/sjekk-din-risiko-for-type-2-diabetes-34048.html
  3. http://emedicine.medscape.com/article/117853-overview#aw2aab6b2b4
  4. http://www.diabetesrisiko.no/

Les mer om diabetes type 2, sunn mat, kosthold og ernæring:

Les mer om kosthold, ernæring og livstilssykdommer:

Reklame

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

Stikkord

%d bloggere liker dette: