Hjem » Hjerte og mat » Kosthold ved hjerte- og karsykdommer » Hjerte- og karsykdommer og egg

Hjerte- og karsykdommer og egg

Det er en godt dokumentert sammenheng mellom inntak av kolesterol via kosten og økning av LDL-kolesterolet i blodet (det dårlige kolesterolet). Det er også en sammenheng mellom høyt kolesterolnivå i blodet og risiko for utvikling av åreforkalkninger og hjerte-og karsykdom. Sammenhengen mellom inntak av egg og utvikling av hjerte- og karsykdom er dog ikke så stor som tidligere antatt.

Ernæringsrådets kostråd, henholdsvis side 12 og 130,  skriver følgende om egg og kolesterol:

«Nyere matvarebasert ernæringsforskning stiller imidlertid spørsmål ved om inntak av fete meieriprodukter og egg fører til en økt risiko for hjerte- og karsykdommer.»
«WHO 2003 (4) konkluderte at inntak av kolesterol i kostholdet sannsynligvisøker risiko for hjerte- og karsykdommer. Denne konklusjonen var basertpå intermediære endepunkter (LDL-kolesterol). Da denne assosiasjonen ikke støttes av studier som inkluderer kliniske endepunkter, er det ikke lagt vekt på denne konklusjonen ved utarbeidelseav kostråd.  (…) Videre konkluderer American DieteticAssociation (5) at det er enoverbevisende dokumentasjon for at et kosthold som inneholder 25-35 % total fett, < 7 E% mettede fettsyrer og transfettsyrer og < 200 milligram kolesterol/døgn, reduserer risiko for utvikling av koronar hjertesykdom.»

Egg er spesielt rike på kolesterol. Eggeplomme inneholder 1200 mg kolesterol (per 100 gram eggeplomme). Ett egg bidrar med ca. 200 milligram kolesterol.

Kolesterolsensitivitet og egg

Det er anslått at to tredeler av befolkningen kan spise egg uten at blodkolesterolverdiene stiger. Mens en tredel av befolkninger reagerer med økning av blodkolesterolverdier ved å spise egg og annen mat rik på kolesterol, som f.eks. smør, ost, skalldyr og kyllingkjøtt. Dermed kan egg i teorien bidra til utvikling av hjerte- og karsykdommer hos en tredel av befolkningen.

Ernæringsådets kostråd, side 130, skriver følgende om egg og kolesterolnivå i blodet:

«Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterol blir tatt opp fra tarmen, og hvordan kolesterolet i kosten påvirker kolesterolnivået i blodet. Hos noen øker kolesterolnivået i blodet kraftig ved økt mengde kolesterol i kosten, mens hos andre har det tilnærmet ingen betydning»

Overlege ved Lipidklinikken, Rikshospitalet og førsteamanuensis i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Kjetil Retterstøl sier følgende om egg og kolesterol (fra forskning.no):

“- Men det er sånn med eggeplomme at man reagerer ulikt på det. Noen personer er såkalte respondere – de får høyt kolesterol av det, mens andre er såkalte nonrespondere – de påvirkes ikke noe særlig av eggeplommens høye kolesterolinnhold.
Det er altså forskjell på hvor sterkt vi mennesker påvirkes av kolesterol i maten.”

Omega-6 og egg

Det spekuleres om det er kun kolesterol, eller også noen andre stoffer som finnes i egg, som f.eks. omega-6 fettsyrer, som forårsaker utvikling av åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer. Per i dag finnes det lite dokumentasjon om det.

Se innholdet av omega-6 fettsyrer i ulike fettkilder i Kostrådene, side 136.

En potensiell sammenheng mellom kolesterol i kosten og hjerte- og karsykdommer

Textbook of Cardivascular Medicine, 2012, side 999 – 1000 skriver at det er en sammenheng mellom kolesterol i kosten og risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom:

“Høyere inntak av kolesterol, egg og skalldyr er forbundet med en høyere forekomst av diabetes mellitus i fem kohortstudier, noe som tyder på potensiell sammenheng mellom inntak av kolesterol via kosten, risiko for utvikling av diabetes og hjerte-og karsykdom, noe som krever videre studier.”

90 % reduksjon i triglyserider med riktig kosthold

Lipidklinikken, Oslo Universitetssykehus: sier at man kan oppnå en signifikant reduksjon i kolesterolverditallene ved omlegging til riktig kosthold:

«Du kan oppnå 10 – 30 % senkning av kolesterolet og opptil 90 % reduksjon av triglyseridene ved å følge et hjertevennlig kosthold.Du anbefales å legge om kostholdet ditt dersom du ikke allerede har gjort det. Kostholdsrådene du får ved Lipidklinikken er data fra internasjonal erkjent forskning omgjort til praktiske råd. Endringene av kolesterol og triglyserider kan skje i løpet av få uker. «»Spis mindre kolesterolrike matvarer. Hold deg til ca. 2 egg per uke og spis lever og innmat maks 1 gang per måned.»

Inntaket av egg bør ikke øke

Matportalen.no om kolesterol i maten:

«Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.» «Det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol fra kosten og nivået av kolesterol i blodet. Kolesterolnivået i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom. Derfor anbefaler en del helsemyndigheter begrensning i inntaket av kolesterol.» 

Individuelle forskjeller i opptaket av kolesterol fra maten

En tredel av befolkningen er såkalte “respondere”, eller kolesterolsensitive. Disse får høyere kolesterol i blodet hvis de øker inntaket av kolesterolrik mat som egg, lever, and, meierismør, ost, kyllingkjøtt, rogn og kaviar.

Forskning.no  om sammenheng mellom kolesterolet i kosten og kolesterolnivåer i blodet:

Førsteamanuensis i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo og overlege ved Lipidklinikken, Rikshospitalet, Kjetil Retterstøl er spesialist på høyt kolesterol i blodet. Retterstøl sier til forkning.no:

«Det finnes ingen god test for lett å finne ut av om du er responder eller nonresponder, men man kan være responder uten å vite om det. (…) Den eneste metoden du og jeg kan bruke for å finne ut om vi er respondere eller nonrespondere på kolesterol, er å ta en kolesterolprøve hos legen, dra hjem og spise mye egg i noen uker, for så å ta nok en prøve for å se om eggeplommeinntaket har gjort utslag på kolesterolnivået.»

Kolesterolrike matvarer

Hvilke matvarer er spesielt rike på kolesterol? Produkter som inneholder over 100 mg kolesterol per 100 g produkt) er: Eggeplomme, tran, egg, kyllinglever, smør, kyllingvinger, rogn, kaviar,  reker, and, Bremykt, kyllinglår, ost, grillet kyllingkjøtt.

Matvaretabellen.no inneholder oversikt over innhold av kolesterol og andre næringsstoffer i de aller fleste norske matvarer.

Les mer om hjerte- og karsykdommer, sunn mat, kosthold og ernæring:

Les mer om kosthold, ernæring og livstilssykdommer:

Kilder:
  1. http://www.forskning.no/artikler/2012/august/330250
  2. http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/egg/#tabs-1-2-anchor
  3. http://www.forskning.no/artikler/2012/august/330250
  4. http://matvaretabellen.no/
  5. http://www.oslo-universitetssykehus.no/pasient/behandlinger/Sider/kostholdsbehandling%20ved%20famili%C3%A6r%20hyperkolesterolemi%20%28fh%29.aspx
  6. http://communications.uwo.ca/western_news/stories/2012/August/research_finds_egg_yolks_almost_as_bad_as_smoking.html
  7. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021915012005047

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

%d bloggere liker dette: