Hjem » Hjerte og mat » Kosthold ved hjerte- og karsykdommer » 2011 – øker egg risikoen for HKS? Hva vet vi nå?

2011 – øker egg risikoen for HKS? Hva vet vi nå?

Det er en godt dokumentert sammenheng mellom inntak av kolesterol via kosten og økning av LDL-kolesterolet i blodet (det dårlige kolesterolet). Det er også en sammenheng mellom høyt kolesterolnivå i blodet og risiko for utvikling av åreforkalkninger og hjerte- og karsykdom. Sammenhengen mellom inntak av egg og utvikling av hjerte- og karsykdom er i 2021 enda større enn tidligere antatt.

les mer her: Kolesterol i egg

Advarsel i 2011

Ernæringsrådets kostråd, kunnskapsgrunnlaget fra 2011, henholdsvis side 12 og 130,  skriver følgende om hjerte- og karsykdommer, egg og kolesterol:

«Nyere matvarebasert ernæringsforskning stiller imidlertid spørsmål ved om inntak av fete meieriprodukter og egg fører til en økt risiko for hjerte- og karsykdommer.»

«WHO 2003 (4) konkluderte at inntak av kolesterol i kostholdet sannsynligvisøker risiko for hjerte- og karsykdommer. Denne konklusjonen var basertpå intermediære endepunkter (LDL-kolesterol). Da denne assosiasjonen ikke støttes av studier som inkluderer kliniske endepunkter, er det ikke lagt vekt på denne konklusjonen ved utarbeidelseav kostråd.  (…)

Videre konkluderer American DieteticAssociation (5) at det er enoverbevisende dokumentasjon for at et kosthold som inneholder 25-35 % total fett, < 7 E% mettede fettsyrer og transfettsyrer og 200 milligram kolesterol/døgn, reduserer risiko for utvikling av koronar hjertesykdom.»

Egg er spesielt rike på kolesterol. Eggeplomme inneholder 1200 mg kolesterol (per 100 gram eggeplomme). Ett egg bidrar med ca. 200 milligram kolesterol.

Omega-6 og egg

Det spekuleres om det er kun kolesterol, eller også noen andre stoffer som finnes i egg, som f.eks. omega-6 fettsyrer, som forårsaker utvikling av åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer. Per i dag finnes det lite dokumentasjon om det.

Se innholdet av omega-6 fettsyrer i ulike fettkilder i Kostrådene, side 136.

Kolesterolrike matvarer

Hvilke matvarer er spesielt rike på kolesterol? Produkter som inneholder over 100 mg kolesterol per 100 g produkt) er: Eggeplomme, tran, egg, kyllinglever, smør, kyllingvinger, rogn, kaviar,  reker, and, Bremykt, kyllinglår, ost, grillet kyllingkjøtt.

Reklame

Få Twitter-oppdateringer fra Helseogmat.net

Stikkord

%d bloggere liker dette: